No active "ca-sidebar-197687" sidebar

MAREC: V obciach ukončia fašiangy, v Hnúšti chystajú filmový festival

26. februára 2014 |  | | |

ilustračné fotoZabíjačka, sprievod masiek aj symbolické pochovávanie basy v Klenovci, Kokave nad Rimavicou, Rimavskom Brezove, Utekáči či v Hnúšti ukončí tohtoročné fašiangové obdobie na území Miestnej akčnej skupiny Malohont. O plánovaných podujatiach Rimava.sk informovala manažérka MAS Miroslava Vargová.

V prvú marcovú sobotu chystajú v Klenovci Fašiangovú zabíjačku, na programe je výroba a ochutnávka zabíjačkových špecialít, pochôdzky v maskách, súťaž o naj pirohy a posedenie pri heligónke. Sprievod masiek zavíta v tento deň popoludní aj do ulíc obce Kokava nad Rimavicou,  v Rimavskom Brezovo cez víkend pochovajú basu Rózu.

Večer pred Popolcovou, Krivou, Škaredou alebo Pirohovou stredou, 4. marca, sa koná symbolické pochovávanie basy aj v Hnúšti, v prístavbe Domu kultúry. Podobne tomu bude v tento deň aj v Utekáči, kde basu dopoludnia pochová sprievod masiek.

Týmito podujatiami sa končí fašiangové obdobie zábav a veselosti, po ktorom nastupuje 40-dňový veľkonočný pôst trvajúci do Veľkého piatka.

Do 21. marca si môžu návštevníci Domu kultúry v Hnúšti pozrieť výstavu tlačovín Od Zorničky cez Hlas k Pravde, pri príležitosti 10. jubilea vydávania mestských novín Hnúšťanský hlas.

"Sobota, 22. marca, sa bude niesť v znamení dobrodružstva, divokej prírody, extrémnych športov a zážitkov v podobe filmového festivalu Expedičná kamera," avizuje Vargová a dodáva, že festival sa koná vo viac ako dvesto mestách v Čechách a na Slovensku, vrátane Hnúšte. V šiestich filmoch uvidia diváci peší prechod jednou z najdrsnejších púští sveta, výpravu za Pygmejmi v Kongu, lezenie v Yosemitoch, prvý basejump vo Vysokých Tatrách, prvý prestup nádhernými kaňonmi v Kanade a perličkou bude film o jazdení na jednokolke v jaskyniach. V rovnaký deň je naplánovaný aj turistický výstup na Klenovský Vepor.

Informácie o podujatiach v regióne nájdete aj v regionálnom kalendári podujatí na Rimava.sk a tiež na stránke MAS Malohont.

Aj v okresnom meste Rimavská Sobota sa chystajú fašiangové pochôdzky, v piatok 28. februára popoludní nimi ukončia odbobie zábav a veselíc. Vyhodnotia aj regionálnu výtvarnú súťaž Fašiangy na Gemeri a Malohonte, na záver sa všetky kolektívy predstavia  na Hlavnom námestí s krátkym programom. Podujatie pripravuje Gemersko-malohontské osvetové stredisko, Centrum voľného času Relax a Mestské kultúrne stredisko.

Zdroj: MAS Malohont, Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross