No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Mesto chce zrekonštruovať secesnú vilu, požiada o dotáciu

28. mája 2021 | | |  | 

LUČENEC – Lučenecká samospráva sa bude uchádzať o ďalšiu dotáciu na obnovu pamiatkového objektu – secesnej vily s areálom. Tá stojí na Jókaiho ulici, sídlia v nej mestské jasle.

Mesto sa snaží získať financie na obnovu altánku, parcelačného múru a zábradlia so stĺpmi pri secesnej vile. Na uplynulom mestskom zastupiteľstve prípadné spolufinancovanie a podanie žiadosti schválili poslanci. Ako ďalej vyplýva z dôvodovej správy, ak by bola žiadosť úspešná, z mestskej kasy by na obnovu išlo približne 36-tisíc eur, čo je 20 percent z celkového rozpočtu projektu, ktorý tvorí suma okolo 183-tisíc eur.

Článok pokračuje pod reklamou



„Mesto Lučenec ako vlastník objektu od roku 2013 pripravuje všetku potrebnú dokumentáciu ku kvalitnej obnove objektu secesnej vily s areálom. Za finančnej podpory Ministerstva kultúry SR sa v rámci 4 úspešných projektov podarilo spracovať technické dokumentácie potrebné k obnove pamiatkového chráneného objektu,“ uvádza sa v dôvodovej správe s tým, že v prvom projekte bol v roku 2013 realizovaný komplexný reštaurátorský prieskum. „Predmetom výskumu boli omietkové a náterové farebné vrstvy, spolu s výzdobou na hlavných fasádach objektu, ako aj objektov vo dvorovej časti s altánkom,“ dodali. O dva roky neskôr spracovali kompletné zameranie skutkového stavu objektu.

Stĺporadie dvornej časti. Zdroj: mesto Lučenec

V roku 2017 mesto v rámci projektu spracovalo statický posudok na všetky nosné časti objektu a tiež na všetky objekty v areáli národnej kultúrnej pamiatky. „Stav NKP je dlhodobo nevyhovujúci a havarijný. Mesto Lučenec chce touto žiadosťou začať s obnovou-rekonštrukciou záhradného altánku, ktorý je dlhodobo v havarijnom stave, ďalej s reštaurovaním parcelačného múru a zábradlia so štyrmi stĺpmi,“ vysvetľuje mesto v dôvodovej správe.

Postavená bola v minulom storočí

Ako ďalej uvádza mesto Lučenec, továrnické vily na Jókaiho ulici s popisným číslom 7 a 13 reprezentujú staviteľstvo prvých desaťročí 20. storočia. "Sú štýlovo čistým dielom secesnej architektúry, zastúpenej najmä obytnými meštiackymi domami. Vlastníkmi a staviteľmi boli členovia rodiny Rakottyay, ktorí vlastnili továreň na smaltované výrobky a významnou mierou zasiahli do života mesta," informuje samospráva.

Historická fotka fasády vily. Zdroj: mesto Lučenec

Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross