No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Mesto kultúry 2022 má opäť nabitý program: Čaká nás čítanie rozprávok, stretnutie Daxnera a Francisciho, divadlo a mnoho ďalšieho

2. februára 2023 | |  | 
Zdroj ilustračnej fotografie: Mesto Spišská Nová Ves a archív Divadla Kontra

REVÚCA – V meste Revúca aj ďalej pokračujú v programe v rámci projektu Mesto kultúry Revúca 2022.

"Vyhodnotenie celoslovenskej súťaže v komiksovej tvorbe Stretnutia po rokoch Daxnera a Francisciho spojená s vernisážou výstavy súťažných diel, pokračovanie série stretnutí s rozprávkami Čítanie rozprávok bez bariér na základných školách v Sirku a Lubeníku i legendárna divadelná tragédia Hamlet v podaní Divadla Kontra, s posolstvom pre dnešnú dobu. To je pestrá paleta podujatí, ktoré nás v rámci programu Mesta kultúry Revúca čakajú už najbližší piatok 3. februára a v pondelok 6. februára. Zároveň finišujeme s výstavou Gotická freska ožíva, ktorú má široká verejnosť možnosť v revúckom Mestskom dome kultúry navštíviť už iba do tejto nedele 5. februára," informoval Martin Pižem za tím Mesta kultúry Revúca 2022

Článok pokračuje pod reklamou


ČÍTANIE ROZPRÁVOK BEZ BARIÉR V SIRKU A LUBENÍKU

Miesto a čas: 3. februára o 9:00 hod. na ZŠ v Sirku a o 11:00 hod. na ZŠ v Lubeníku

Žiaci základných škôl v Sirku a Lubeníku sa už tento piatok môžu tešiť na stretnutie s obľúbeným umelcom, dramaturgom, pedagógom a milovníkom kníh Romanom Sorgerom, ktorý ich vtiahne do sveta tých najkrajších rómskych a nerómskych rozprávok. Čitanie tak pokračuje na ďalších dvoch obecných školách v okolí Revúcej, po úspešnom čítaní v Revúcej na Špeciálnej škole a v Muránskej Dlhej Lúke.

24. februára na Romana čakajú ešte žiaci dvoch základných škôl – v Jelšave a v Kameňanoch. Čítať si budú aj tu z rozprávkových kníh Mačacia krajina od Stanislava Rakúsa a Rómske rozprávky – Melalo a smrť od Eleny Lackovej. Zahrajú si príbeh na hudobných nástrojoch a porozprávajú sa o rozprávkových hrdinoch. Okrem výbornej zábavy s Romanom žiaci zistia, že hrdinovia rómskych i nerómskych rozprávok sú si podobní a majú veľa spoločného. Rovnako ako my. Cieľom podujatia je prostredníctvom rozprávkových príbehov stierať etnické a spoločenské predsudky medzi rómskym etnikom a majoritou.

STRETNUTIA PO ROKOCH DAXNERA A FRANCISCIHO – vyhodnotenie celoslovenskej komiksovej súťaže a vernisáž výstavy súťažných prác

Miesto a čas: 3. februára 2023 o 17:00 hod, Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej

Pri príležitosti 200. výročia narodenia významných dejateľov z regiónu Gemer, Štefana Marka Daxnera a Janka Francisciho, sme v minulom roku pod hlavičkou Mesta kultúry Revúca vyhlásili súťaž v komiksovej tvorbe pre amatérskych i profesionálnych tvorcov. Témou súťaže boli skutočné či fiktívne stretnutia spomínaných osobností štúrovskej generácie. Do súťaže sa so svojimi autorskými komiksami zapojilo až 20 tvorcov z celého Slovenska. 5-členná porota v decembri vybrala spomedzi súťažných komiksov tie najkreatívnejšie v štyroch kategóriách (troch vekových kategóriách amatérskych tvorcov a jednej spoločnej pre profesionálov).

"Už tento piatok 3. februára o 17:00 hod. sa v Múzeu Prvého slovenského gymnázia uskutoční slávnostné vyhodnotenie súťaže za účasti predsedu poroty, známeho komiksového tvorcu a rodáka z Revúcej, Daniela Majlinga. Všetky súťažné práce budú zároveň predstavené v rámci novej výstavy. A dokonca medzi nás zavíta aj samotný Daxner a Francisci, aby sa opäť vo Veľkej Revúci po 200 rokoch stretli (formou dramatizovanej scénky)," povedal Pižem.

Výstava v Múzeu Prvého slovenského gymnázia potrvá do nedele 26. februára. Následne na mesiac marec presunieme k priaznivcom komiksov do Tisovca a v apríli do Hnúšte.

Ilustračný obrázok.

DIVADLO KONTRA – HAMLET

Miesto a čas: 6. februára, sála Mestského domu kultúry v Revúcej, 9:00 a 11:00 pre stredné školy, 18:00 hod. pre verejnosť

Už najbližší pondelok 6. februára pozývajú divadelných nadšencov na jedinečné, medzinárodne ocenené, komorné prevedenie najslávnejšej divadelnej tragédie všetkých čias v komornom prevedení s divákmi prítomnými priamo pri hercoch na javisku. So svojou adaptáciou Shakespearovho Hamleta do Revúcej zavíta Divadlo Kontra zo Spišskej Novej Vsi, ktoré sa už v novembri a decembri 2022 predstavilo s inscenáciami „Nenávidím“ a „Life kouč“.

„Hamlet je človek, ktorý stratil dôveru k svetu. Vysmieva sa autoritám, odkrýva klamstvo, neverí v dobro a krásu, je posadnutý smrťou. Pokúša sa a nedokáže si nájsť miesto vo svete, v ktorom prestali existovať akékoľvek hodnoty – ostal iba všetko zachvacujúci smútok. Hamletom je každý z nás. Každý, kto pochybuje a váha. V našom predstavení hrajú Hamleta dvaja herci. Každý smútok má iný odtieň, každý trpí a váha ináč“, povedal o predstavení herec a zároveň riaditeľ Divadla Kontra, Peter Čižmár.

Článok pokračuje pod reklamou


Predstavenie prebehne o 9:00 a 11:00 hod. v dvoch reprízach pre stredné školy a o 18:00 hod. večer pre verejnosť. Vstupné pre študentov škôl je 2 €, pre verejnosť 3 €. Kapacita jedného predstavenia je kvôli jeho komornému charakteru limitovaná na 50 divákov. Lístky na predstavenie si je možné rezervovať vopred mailom na [email protected], alebo telefonicky na čísle +421 947 925 842.

Zdroj ilustračnej fotografie: Mesto Spišská Nová Ves a archív Divadla Kontra

Nový seriál blogov a rozhovorov s realizátormi podujatí Mesta kultúry Revúca

Od januára 2023 predstavujú nový seriál rozhovorov s ľuďmi stojacimi za podujatiami Mesta kultúry Revúca vo forme „blogu“ je novým poučným vysielaním „televízie Prepni na Revúcu (TV PNR). Postupne v rámci neho predstavia „créme de la créme“ pozadia mesta kultúry ako aj toho, čo v Revúcej po meste kultúry zostane. Doposiaľ zverejnili dva články, ktoré sú dostupné na webe Prepni na Revúcu, v časti TV PNR:

  • Rozhovor s režisérom a kultúrnym referentom Mestského kultúrneho strediska v Revúcej, Jurajom Genčanským, o prípravách novej bábkovej divadelnej hry „Popolvár, najväčší na svete“, ktorej hlavnou myšlienkou je s pomocou divadelných ochotníkov oživiť bohatú tradíciu bábkového divadla v Revúcej.
  • Rozhovor s Michalom Kučerákom z pražského Centra súčasneho umenia DOX o jeho autorskom projekte #DATAMAZE, ktorý 23. a 24. januára 2023 predstavil revúckym žiakom a študentom na Gymnáziu Martina Kukučína v Revúcej. Tento inovatívny projekt je zameraný na digitálnu gramotnosť a bezpečnosť na internete.

Ďalšie aktuálne prebiehajúce podujatia:

  • Veľké mapovanie umenia v Gemeri (20. októbra 2022 – 30. apríla 2023) – historicky prvé odborné mapovanie málo známych umeleckých diel z obdobia socializmu v regióne Gemer, so zapojením širokej verejnosti.
  • Kateřina Šedá sa prepla na Revúcu (1. júla 2022 – 31. mája  2023) – sociologický prieskum k vytvoreniu veľkoformátového participatívneho projektu pre Revúcu pod vedením renomovanej českej konceptuálnej umelkyne a sociálnej architektky Kateřiny Šedej.
  • Príbehy našich susedov v Revúcej (6. októbra 2022 – 31. januára 2023) – dokumentovanie príbehov 20. storočia za účasti žiakov zo ZŠ Hviezdoslavova v Revúcej a živých pamätníkov historických udalostí. Projekt koordinuje partnerské združenie Post Bellum.
  • Revúca na plátne (9. decembra 2022 – 28. februára 2023) – verejná zbierka historických fotografií, diapozitívov, pohľadníc, dekoračných a upomienkových predmetov zobrazujúcich život v Revúcej a okolí v minulosti.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross