No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Mesto sa prenesie v čase. Stretnúť tam môžete keltských muzikantov, barbarov aj rímskych vojakov. Čakajú na vás aj dobové remeslá a program pre deti

9. septembra 2021 | | |  | 

FIĽAKOVO – Po ročnej prestávke zažije Fiľakovo opäť obľúbené Fiľakovské hradné hry, ktoré majú v meste už viac ako dvadsaťročnú tradíciu. Hlavným organizátorom XXI. ročníka je Hradné múzeum.

Dvojdňové podujatie sa tentokrát vzhľadom na pandemickú situáciu organizačne rozdelilo na dve etapy. Tú prvú už máme za sebou. 13. júna v réžií OZ Fiľakovskí vlci sa uskutočnila XV. Medzinárodná súťaž v historickej lukostreľbe. Historický program na nás ešte len čaká, a to 19. septembra.

Článok pokračuje pod reklamou



"Program je každým rokom tematicky odlišne inscenovaný, aby zaujal vždy niečím novým. Počas archeologických výskumov hradného kopca a jeho okolia sa zistilo, že toto územie bolo obývané už od praveku," uviedlo Hradné múzeum vo Fiľakove.

Ako ďalej dodali, ich cieľom je predstaviť dávno minulé obdobia, aby návštevníci získali prehľad aj o staršej histórii mesta. "Tohtoročné hradné hry poskytnú prierez dejinami Fiľakova a okolia, pričom s ohľadom na rozsiahlosť témy je naplánované aj jej ďalšie pokračovanie," načrtlo múzeum.

V prvej fáze bude predstavené obdobie od eneolitu po vrcholný stredovek, kým ďalšie obdobie – od neskorého stredoveku po druhú svetovú vojnu – bude prezentované v rámci nasledujúceho ročníka hradných hier. "Hlavný program sa usporiada v poobedňajších a večerných hodinách. Podujatie zaháji detský program, ktorý bude zahŕňať divadelné predstavenie s prehľadom dejín územia Uhorska od začiatku včasného stredoveku po korunováciu Štefana I., chodúľové divadlo, sokoliarske predstavenie a interaktívne činnosti," vymenovali organizátori.

Medzi účinkujúcimi nájdeme keltských muzikantov, barbarov, rímskych vojakov, ale aj Slovanov, Avarov a starých Maďarov. V rámci ukážok remeselníckych techník, používaných v rôznych historických obdobiach, sa záujemcovia môžu oboznámiť s výrobou hlinených nádob, kníhtlačou, povrazníctvom, kováčstvom, kaligrafiou, výrobou práchna, sústružením a inými zaujímavosťami, a sami si môžu vyskúšať rozličné techniky výroby. Program na hradnom nádvorí bude počas celého trvania sprevádzať dobová hudba.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross