No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Okrem výstav budú v galérii aj tvorivé dielne a vianočný koncert

29. novembra 2012 |  | | | |

Aktuálnu výstavu textilných paradoxov uzavrie tvorivá dielňa, na ktorej sa budú vyrábať plstené šperky. Otvorenie ďalšej výstavy, ktorá priblíži tvorbu mladej sochárky z Hnúšte, bude sprevádzať výroba mydielok. Medzitým sa Mestská galéria stane aj dejiskom vianočného koncertu vážnej hudby.

Ako Rimava.sk informovala kurátorka galérie Gabriela Garlatyová, ešte týždeň si návštevníci môžu pozrieť tvorbu Evy Cisárovej Minárikovej, ktorá pracuje s textilom. Drobnosti z domácností, ktoré jej ako zberateľke starých textílií prinášali ľudia, vkladá do nových súvislostí a tvorí „pocty“, niekedy ironické, niekedy hravé a úsmevné. Výstavu Textilné paradoxy uzavrie v piatok, 7. decembra,  tvorivá dielňa, na ktorej sa budú technikou suchého plstenia vyrábať náušnice a prívesky.

O týždeň neskôr, v piatok, 14. decembra, chystajú v Mestskej galérii vernisáž ďalšej výstavy, predstaví diela Ivany Slávikovej, ktorá pochádza z Hnúšte. Prvá obsiahlejšia výstava mladej sochárky priblíži výber z jej doterajšej tvorby, pričom súčasťou prehliadky budú aj najnovšie práce pripravené špeciálne pre túto výstavu. "Sprievodným podujatím bude opäť tvorivá dielňa, tentokrát si účastníci spoločne s Evou Talianovou a Nadeždou Miháľovou vyrobia bylinkové a Vianocami prevoňané mydielka rôznych tvarov, ktoré si odnesú domov," avizuje Garlatyová a dodáva, že počet účastníkov je limitovaný, preto je potrebné sa vopred objednať ([email protected]).

Eugen Prochác a Rajmund Kákoni uzavrú cyklus koncertov vážnej hudby

Skladby Vivaldiho, Bacha či Zeljenku si budú môcť vypočuť milovníci vážnej hudby v podaní violončelistu Eugena Procháca a akordeonistu Rajmunda Kákoniho. Vianočný komorný koncert bude v Mestskej galérii v utorok, 4. decembra o 19.00 hod. Rimava.sk informovala organizátorka podujatia Katarína Zsélyiová. Ako uviedla, vystúpenie hudobníkov uzavrie tohtoročný cyklus koncertov, ktoré sa konali v rámci hudobnej jari a jesene.

Eugen Prochác je absolútnym víťazom medzinárodnej súťaže Premio Valentino Bucchi v Ríme (1990) a držiteľom Ceny slovenskej hudobnej kritiky. Ako sólista vystúpil v takmer 40 krajinách štyroch kontinentov. Je zakladateľom a umeleckým riaditeľom medzinárodného Festivalu peknej hudby v Banskej Štiavnici, ako aj Štiavnických letných kurzov. Bol hlavným dramaturgom festivalu Al Ain v Spojených arabských emirátoch a Mozartovho festivalu v Istanbule.

Rajmund Kákoni v čase svojho etablovania sa na slovenskej interpretačnej scéne priam prelomovo zasiahol do vývoja domácej akordeónovej školy. Po absolvovaní bratislavského Konzervatória ho na základe výnimky Ministerstva školstva prijali na VŠMU v Bratislave ako prvého vysokoškolského poslucháča v odbore akordeónovej hry v celom bývalom Československu. Štúdium zavŕšil v roku 1975 s Cenou ministra školstva. Je päťnásobným víťazom medzinárodných akordeónových súťaží.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross