No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Mestská galéria bude plná Tieňov mladej Hnúšťanky

6. mája 2013 |  | |

Michaela Jágerská   TienePriestory rimavskosobotskej Mestskej galérie v závere týždňa zaplnia Tiene. Taký je názov prvej samostatnej výstavy mladej umelkyne Michaely Jágerskej, rodenej Hnúšťanky. Jej diela predstavia v piatok, 10. mája o 17.00 hod., výstava potrvá do konca júna.

Ako Rimava.sk informovala kurátorka výstavy Gabriela Garlatyová, mestská galéria sa venuje aj prezentácii tvorby začínajúcich umelcov a umelkýň a mapovaniu umenia, ktoré vzniká v blízkom okolí mesta.

"Michaela Jágerská sa narodila v Hnúšti a po ukončení štúdia na Akadémii umení v Banskej Bystrici žije v Tornali.  Jej doterajšie pôsobenie sa dá geograficky vymedziť na tento priestor," uviedla kurátorka a spomenula, že cyklus olejomalieb bol vytvorený v rámci diplomovej práce v ateliéri Prof. Hodonského.

Autorka podľa jej slov na rozmerných plátnach vyjadruje ťaživé psychické stavy aj uväznenú telesnosť. "Fragmentárne torzá ženských tiel v sochársky modelovaných skratkách bez hláv a častí končatín pripomínajú telá sôch Venuší, nýmf, múz - ateliérových modeliek umelcov, ale v skutočnosti im chýba kódovanie týchto zobrazení. Sú pomenované a označené len tieňmi," priblížila Garlatyová.

Maľby podľa nej hovoria o rozpade fyzického, mentálneho, duchovného, absencii sociálnych väzieb. Posunom pri hľadaní tieňov sú autorkine konceptuálne kresby plameňom a dymom, ktoré pomocou tmavých škvŕn na záclonách zviditeľňujú svetlé dekoratívne ornamenty textilných záclon. "Aj záclony vytvárajú tiene. Zatieňujú a skrývajú nám pohľady a priehľady na miesta, kam sa snažíme dovidieť," uviedla kurátorka.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross