No active "ca-sidebar-197687" sidebar

MEYKE: Šaty maďarskej módnej návrhárky sa objavili na zahraničných módnych prehliadkach. Výstavu z jej kolekcie si teraz môžete pozrieť aj v R. Sobote, GMM pozýva aj na besedu s návrhárkou

RIMAVSKÁ SOBOTA - Počas 18. ročníka podujatia Noc múzeí sprístupnilo Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote výstavu "MEYKE: Tradícia v móde - Hagyomány a divatban". Výstava potrvá do 31. augusta.

Umeleckopriemyselná výstava z kolekcie maďarskej módnej návrhárky a zakladateľky značky MEYKE, Melindy Molnár-Madarász vznikla v spolupráci s Hagyományok háza (Hungarian Heritage House) v Budapešti a Réka Darida Foundation v New Yorku. Kurátorkou výstavy je módna návrhárka Melinda Molnár-Madarász.

Článok pokračuje pod reklamou


"Meyke vo svojej tvorbe, ako módna dizajnérka, využíva rozmanitosť tradičných prvkov a motívov maďarského ľudového umenia, ktoré pochádzajú z rôznych regiónov historického Uhorska. Vytvára originálne odevy a módne doplnky pre súčasnú modernú ženu v štýle haute-couture (šité ručne a na mieru) a pret-á-porter (šité v štandardných konfekčných veľkostiach)," upresnila historička GMM Eva Krényi.

Ako ďalej pokračovala, jej tvorba je často paralelná s dielami hudobných skladateľov Bélu Bartóka (1881 - 1945) a Zoltána Kodálya (1882 - 1967), ktorých cieľom bolo zachovať hodnoty a tradície prostredníctvom moderného štýlu.

"Svoju kolekciu odevov navrhla na základe tradičných maďarských motívov z regiónov: Kalocsa, Matyó, Kalotaszeg, Torockó a Barkó, pričom preberá nielen dekoratívne umenie pôvodných tradičných odevov Maďarov, ale aj ich štruktúru a jedinečnosť," doplnila. V súčasnosti spracováva tradičné motívy ľudového odevu a textilu z Gemera-Malohontu.

Odevy módnej značky MEYKE nosí na svojich vystúpeniach v Carnegie Hall v New Yorku aj známa jazzová maďarská speváčka Nikolett Pankovits. "Odevy podľa návrhov Melindy Molnár-Madarász sa objavili na všetkých domácich a zahraničných módnych prehliadkach Folktrend Fashion Show. Jej šaty nosili v šou Fölszállott a Páva (Vyletel páv) speváčka Márta Sebestyén, tanečnica Enikő Kocsis a moderátorka Noémi Morvai," dodala Krényi.

So svojimi kolekciami autorka reprezentovala Maďarsko na Hungarian Heritage Festival vo Washingtone na I., potom v New Yorku na II. a IV. festivale a v Berlíne. Výstava je realizovaná s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.


Beseda s Melindou Molnár-Madarász

16. júna 2022 (štvrtok) o 16.00 hod. sa v Gemersko-malohontskom múzeu uskutoční beseda a kurátorský výklad s maďarskou módnou návrhárkou a zakladateľkou značky MEYKE, Melindou Molnár-Madarász z Budapešti. Meyke vo svojej tvorbe, ako módna dizajnérka, využíva rozmanitosť tradičných prvkov a motívov maďarského ľudového umenia, ktoré pochádzajú z rôznych regiónov historického Uhorska. Časť jej zbierky môže verejnosť obdivovať na výstave „MEYKE: Tradícia v móde - Hagyomány a divatban“ v priestoroch Gemersko-malohontského múzea. Vstupné na podujatie: 2 eurá.

Beseda bude prebiehať v maďarskom jazyku s tlmočením do slovenského jazyka.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross