No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Mladí rimavskosobotskí divadelníci zo ZUŠ-ky na krajských prehliadkach úspešní

21. apríla 2009 |  | | |

Uplynulý týždeň sa členovia divadelných súborov Zauško a Alterna, ktoré pracujú pri Literárno-dramatickom odbore Základnej umeleckej školy (ZUŠ) v Rimavskej Sobote, zúčastnili dvoch krajských súťažných prehliadok, z ktorých si odniesli niekoľko ocenení a postupov na celoslovenské kolá.

„Vo štvrtok, 16. apríla sa v Žiari nad Hronom konalo tzv. Rozprávkové javisko, kde hrajú deti deťom a dospelí deťom,“ objasnil pre Rimava.sk riaditeľ Základnej umeleckej školy a vedúci divadelného súboru Alterna Marian Lacko. Ako uviedol, prvé miesto s nomináciou na celoštátnu prehliadku „Divadlo a deti“ získal súbor Alterna s novou hrou „Cisárove nové šaty“, ako aj Ľudo Janský so scénickou miniatúrou „Môj kamarát“. Dodal tiež, že dejiskom tejto celoštátnej prehliadky bude v dňoch 4.- 6. júna tradične MsKS Rimavská Sobota.
„Z 15 súborov sa medzi piatimi ocenenými umiestnil aj detský divadelný súbor Zauško s inscenáciou „Emil z Lönebergy“, v réžii Janky Vetrákovej“ povedal Lacko. Zároveň dodal, že títo malí divadelníci síce nepostúpili, porota ich však ocenila „Cenou za pohybové stvárnenie témy“.

Zo sobotňajšej krajskej prehliadky činoherného divadla a divadla mladých v Revúcej vyšla víťazne groteska Ľuda Janského „Šťastný deň“. „Z tohto 35. ročníka Zochovej divadelnej Revúcej postupuje na celoštátny festival divadla mladých EXIT 2009, ktorý sa uskutoční v druhej polovici júna v Levoči,“ povedal Marian Lacko, ktorý bol ocenený na Zochovej divadelnej Revúcej, jednej z najstarších krajských divadelných súťaží „Poďakovaním za rozvoj ochotníckeho divadla v Banskobystrickom samosprávnom kraji“.

Mariana Lacka úspech jeho žiakov veľmi potešil, význam ocenení podľa jeho slov spočíva hlavne v motivácii pre týchto mladých ľudí, aby vo svojej záľube pokračovali aj naďalej. Ako spomenul, za posledných dvanásť rokov sa až 31 ľudí, ktorí sú absolventmi rimavskosobotskej Základnej umeleckej školy alebo jej workshopov, dostalo na vysokoškolské štúdium herectva, réžie, dramaturgie, scenáristiky a podobných odborov.

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: ZUŠ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross