No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Marcovým predmetom mesiaca v múzeu je bronzový nákrčník

Pozoruhodný zbierkový predmet z fondu Gemersko-malohontského múzea, bronzový nákrčník, vystavili ako predmet mesiaca marec. Podľa archeológa múzea Alexandra Botoša  nálezové okolnosti objavenia nákrčníka nie sú známe, vedia o ňom len toľko, že pochádza z obce Včelince.
 
 

"Bronzový nákrčník je  upletený zo štyroch bronzových drôtov. Jeden koniec je ukončený slučkou a druhý háčikom. Takéto nákrčníky sú typickým šperkom ľudu tzv. belobrdskej kultúry, nachádzajú sa hlavne v ženských hroboch tejto kultúry," priblížil archeológ a dodal, že belobrdská kultúra je interpretovaná ako zmiešaná kultúra spolužitia Slovanov a starých Maďarov. Nákrčník pochádza z obdobia 2. polovice 10. storočia až  11. storočia.

Ide o doposiaľ jediný archeologický nález v zbierkach múzea dokumentujúci osídlenie južnej časti Gemera staromaďarskými kmeňmi. "Tento stav  zaiste nie je spôsobený absenciou osídlenia nášho regiónu týmto etnikom, ale len stavom archeologického bádania na území Gemera – Malohontu," uzavrel Alexander Botoš.

Zdroj: Rimava.sk, foto: Júlia Ferleťáková

 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross