No active "ca-sidebar-197687" sidebar

MÚZEUM: Predmetom mesiaca bude kachlica so Svätou Barborou

30. júna 2014 |  | | |

muzeum Komorová kachlica s motívom Sv. Barbory, to je predmet, ktorý Gemersko-malohontské múzeum predstaví svojim návštevníkom počas júla ako predmet mesiaca. Výnimočný archeologický nález bol získaný vlani počas prvého výskumu na temene hradného kopca, na ktorom stál dnes už zaniknutý hrad Kapla, pri obci Širkovce.

Nájdených bolo viacero fragmentov s týmto motívom. Sv. Barbora je na nich zobrazená ako ženská postava v honosných šatách, ktorá v ľavej ruke drží vežu s okrúhlym pôdorysom, špicatou strieškou, tromi oknami a jednými vstupnými dverami. Hlava postavy je zobrazená s kráľovskou korunou s dlhými vlnitými vlasmi, ktoré siahajú po plecia postavy. Okolo postavy je zachovaná nápisová páska, v gotickej minuskule v tvare „Sacta Barbara“.

Sv. Barbora bola patrónom baníkov, tesárov, stavbárov, kamenárov, ochrankyňa dievčat, jej hlavným atribútom sa stala veža.

Ako informoval archeológ múzea Alexander Botoš, komorové kachlice s vyobrazením sv. Barbory boli súčasťou kachľovej pece, ktorú si nechal v 2. polovici 15. storočia postaviť širkovský hradný pán. Tieto kachlice možno zaradiť do okruhu výrobkov tzv. banskobystrickej kachliarskej dielne, ktorá bola v období konca stredoveku jednou z najvýznamnejších kachliarskych dielni v stredovekom Uhorsku.

Okrem vzácneho archeologického nálezu čaká na návštevníkov múzea počas prázdnin niekoľko výstav. Dozvedia sa, ako sa žilo v meste počas prvej svetovej vojny, od ktorej vypuknutia uplynulo sto rokov. Múzeum tiež ponúka pohľad do vlastného fotoarchívu, na diela regionálneho výtvarníka Štefana Koósa aj do  minulosti rožňavských cechov.

Tlačovú správu pre Rimava.sk poskytla Elena Lindisová z Gemersko-malohontského múzea.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross