No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Múzeum predstaví vzácny obraz chudobinca z 18. storočia

30. júna 2011 |  | |

Obraz s názvom Chudobinec v Polomke od neznámeho autora bude predmetom, ktorý v mesiaci júl osobitne predstaví Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Ako pre Rimava.sk uviedla historička umenia Angelika Matušková, dielo bolo reštaurované v rokoch 2006/2007 a obdobie jeho vzniku spadá  do druhej polovice 18. storočia.

„Olejomaľba s  netradičným námetom sa do zbierkového fondu Gemersko-malohontského múzea dostala v roku 1914 ako dar Ľudovíta Okolicsányho z Hrachova. Reštaurovaním boli prinavrátené umelecké a dokumentačno-historické hodnoty tohto vzácneho artefaktu,“ uviedla Matušková.

Komorná maľba rustikálneho charakteru podľa jej slov zachytáva Chudobinec v obci Polomka a poukazuje na súdobé obrazné vyjadrenie myšlienky dobročinnosti v zmysle kresťanskej náuky a skutočnej udalosti v konkrétnom historickom priestore. Obraz sa tak stal nositeľom  cenných informácií, dotýkajúcich sa problematiky zdravotnej a sociálnej starostlivosti o chorých, postihnutých a chudobných jedincov.

V obci Polomka, patriacej do muránskeho panstva, bol v roku 1725 grófom Štefanom II. Kohárym, založený útulok pre chudobných, ktorého historická podoba je zachytená na obraze. Jeho kompozícia je členená do dvoch horizontálnych plánov nad sebou. V spodnom pláne je zobrazený svätý Martin na koni, ktorý rozrezáva svoj plášť a delí sa oň so žobrákom. V hornom pláne je postava svätice Alžbety Uhorskej (Durínskej), ktorá je patrónkou charitatívnej činnosti. Do obrazu sú vkomponované latinské texty tzv. „hovoriace pásky“ („banderole“).

Obraz vypovedá o súdobom prístupe k hendikepovaným členom spoločnosti v určitom historickom období a o type a charaktere inštitúcie akou bol chudobinec, ktorého architektúra sa v obci Polomka zachovala dodnes.

Zdroj: GMM Rim. Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross