No active "ca-sidebar-197687" sidebar

MÚZEUM: Priblížia reakcie Soboťanov na vpád vojsk Varšavskej zmluvy

4. augusta 2014 |  | |

GMMDátum 21. august 1968 a s ním spojený vpád vojsk Varšavskej zmluvy je spoločným menovateľom dokumentov, ktoré počas augusta vystavuje Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote ako predmet mesiaca. Súbor dokumentov svedčí o tom, ako reagovali obyvatelia Rimavskej Soboty a regiónu na dianie vo vtedajšom Československu.

Ako pre Rimava.sk uviedol dokumentátor múzea Ján Aláč, vystavené tlačoviny sú svedectvom angažovanosti, osobnej statočnosti, ale aj schopnosti improvizácie ich tvorcov. "Zaujímavo pôsobí práve v ťažkých až osudových chvíľach objavujúca sa tvorivosť, v podobe básničiek a veršovačiek, či iných príspevkov s humorne útočným obsahom," načrtol.

Podľa jeho slov v ťažkých chvíľach bývajú práve podobné, spravidla anonymné prejavy spôsobom, ako reagovať na  situáciu, keď iné postoje alebo priama akcia odporu nie sú najšťastnejšie, ba sú  až nebezpečné.

"Je prirodzené, že v atmosfére doby neboli jednotlivé príspevky podpisované, a ak áno, tak sú zväčša podpísané kolektívnym orgánom," uviedol Aláč a spomenul, že to bol hlavne prípad  rezolúcií ako  Stanovisko Okresného výboru Československého zväzu mládeže v Rimavskej Sobote k vzniknutej situácii v našej vlasti (august 1968); Prevolanie Okresnej odborovej rady v Rimavskej Sobote z 23. 8. 1968; Rezolúcia pracujúcich Cukrovaru v Rimavskej Sobote ku generálnemu štrajku, ktorý sa mal uskutočniť 23. 8. 1968 alebo Telegram Predsedníctva OV KSS v Rimavskej Sobote adresovaný ÚV KSČ z 21. 8. 1968.

Z tlačovín si podľa jeho slov pozornosť zasluhujú napríklad Hlas Gemerskej mládeže č. 6 – Spravodaj OV ČSZM Rimavská Sobota z 9. 9. 1968 alebo Gemerské zvesti č. 7 z 29. 8. 1968. "Pre návštevníkov múzea môže byť zaujímavá práve ich autentická podoba, strojom písaného textu a ručne kreslených vtipov," vysvetľuje dokumentátor a dodáva, že poskytnú pohľad na atmosféru doby a uvažovanie ľudí v nej, nie však prefiltrované historikmi alebo upravené súčasným nazeraním na augustové dni roku 1968. "Sú autentické svojím obsahom, ale aj formou," uzavrel.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross