No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Múzeum približuje život aj dielo sochára Istvána Ferenczyho

7. mája 2012 |  | |

Známemu maďarskému klasicistickému sochárovi, ktorý sa narodil v Rimavskej Sobote a je považovaný za  zakladateľa sochárstva v Uhorsku je venovaná výstava, ktorú v závere minulého týždňa otvorilo Gemersko-malohontské múzeum. Výstavu „ ( 1792-1856 ). Človek a dielo“  múzeum pripravilo pri príležitosti 220. výročia narodenia umelca, 130. výročia vzniku múzea a v rámci osláv Dní mesta Rimavská Sobota.

Z mladého kalvína, rimavskosobotského  zámočníckeho učňa sa stal celonárodne uznávaný čestný umelec a člen akadémie. „Malý Ferenczy” ako ho pre jeho nízky vzrast s obľubou nazývali doboví kritici, „ungarese” bol pre svojich spolupracovníkov v Thorvaldsenovom ateliéri, „ umelec” ako sa nazýval on sám a jeho krajina a napokon „majster”, ktorým bol v očiach svojho nástupcu, sochára Miklósa Izsóa. Jednoduchý zámočník s nedostatočným školením, vo Viedni nadaný rytec- držiteľ štipendia, v Ríme šikovný sochár, kalvín, „malý Ferenczy“ obľúbenec pápeža Pia VII, v Budíne pod ochrannými krídlami prímasa Sándora Rudnayho oslavovaný umelec, ktorého nepriateľské okolnosti dohnali k duševnému rozkladu a návratu domov - do skromnej Rimavskej Soboty.

Gemersko- malohontské múzeum v Rimavskej Sobote, má vo svojich zbierkach  celkovo 110 predmetov z umelcovej pozostalosti, pričom 96 z nich má dokázateľnú spojitosť s Ferenczyho osobou a o 14-tich sa to len predpokladá. Súčasťou umelecko-historického zbierkového fondu sú najmä o sadrové a mramorové plastiky, kresby, návrhy a grafiky. Medzi mramorové originály patria nedokončené podobizne  Karola Róberta a Múdrej Panónie a tiež tu nájdeme sadrové odliatky ďalších Ferenczyho originálnych diel. Veľmi hodnotný je súbor 12-tich grafických listov s mytologickými námetmi. Taktiež sa tu nachádza aj zmenšenina Ferenczyho podobizne od Lászla Vaszaryho, ktorá v origináli predstavuje súčasť sochárovho mauzólea v stene reformovaného kostola v Rimavskej Sobote. V lapidáriu múzea môžu návštevníci vidieť aj originálny mramorový náhrobok, ktorý zhotovil Ferenczy pre hrob svojich rodičov.

Historická zbierka múzea zahŕňa 43 predmetov súvisiacich s osobou Istvána Ferenczyho. Ide o osobné predmety, odev a pracovné nástroje. Zachovali  sa aj Ferenczyho fajky, tabačnica a puzdro na zápalky, ako aj jeho zbierka penových fajok.  Ďalších 14 predmetov, o ktorých sa predpokladá že tiež boli súčasťou pozostalosti, zahŕňa keramické nádoby a iné úžitkové predmety (napr. kalamár, lampáš), ale to či mali priamy súvis s osobou Istvána Ferenczyho sa už dnes  žiaľ nedá zistiť.

Do dnešného dňa sa najväčšia časť Ferenczyho diel a osobných predmetov delí medzi Maďarské národné múzeum, Maďarskú národnú galériu, Múzeum krásnych umení v Budapešti a Gemersko-malohontské múzeum. Sú však aj ďalšie menšie inštitúcie a súkromní majitelia, ktorí vlastnia časti Ferenczyho pozostalosti.

Výstava „István Ferenczy (1792-1856). Človek a dielo“ je koncipovaná chronologicky do niekoľkých tematických celkov , pričom jednotlivé celky predstavujú dôležité etapy Ferenczyho života. Na výstave možno vidieť veľké množstvo osobných predmetov , vzácnych originálnych listov a dokumentov, pracovných nástrojov, dokonca Ferenczyho posteľ, no a samozrejme výtvarné diela -  jednak sochárske práce, ale aj originálne grafiky a kresby. Výstavu si návštevníci Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote môžu pozrieť do 12. augusta 2012. Kurátorkami výstavy sú Eva Ádámová a Angelika Matušková.

Zdroj: Rimava.sk, GMM


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross