No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na Fedimáku sedem divadelných súborov

29. septembra 2008 |  | |

Sedem divadelných súborov (DS) sa predstavilo na festivale Fedimák 2008,ktorý sa uskutočnil počas uplynulého víkendu v Mestskom kultúrnom stredisku v Tisovci. Medzinárodný charakter festivalu dodala účasť  DS Vicca z Ostravy. Ako pre Rimava.sk povedal jeden z organizátorov Jaroslav Lacko, pred šiestimi rokmi mali možnosť organizovať celoštátnu prehliadku alternatívneho divadla Fedim. „Odvtedy sme sa rozhodli, že si zorganizujeme nesúťažný festival divadelníkov, na ktorý si pozývame podľa možností tie najlepšie divadelné súbory, ktoré sa nám páčia na Slovensku a kamarátov, s ktorými sa stretávame a hrávame spolu,“ vyjadril sa Lacko. Ako dodal, festival sprevádza živá a družná atmosféra. Podľa Lacka súbory navzájom vedia posúdiť úroveň svojich inscenácií, môžu možno trochu načerpať inšpiráciu do ďalšej činnosti, no predovšetkým je Fedimák o stretnutí, priateľstvách a kontaktoch.

Ponuku sobotňajších predstavení uzavrel DS Daxner s inscenáciou Na jednom dvore od Boženy Slančíkovej Timravy. Práve s týmto predstavením zožali tento rok  najväčší úspech v doterajšej novodobej histórii súboru, keď zvíťazili na celoštátnej prehliadke hier slovenských autorov a postúpili prvýkrát na Scénickú žatvu do Martina. „Predstavenie bolo trochu poďakovaním sa hercom, ľuďom v Tisovci, ktorí nám držali palce,“ vyjadril sa Lacko, podľa ktorého bolo toto predstavenie derniérou na tisovskej pôde. Ako Lacko prezradil, do novej sezóny pripravuje svojské spracovanie Goetheho Fausta.

DS Daxner si v tomto roku pripomenul 15 rokov obnovenia svojej činnosti, nadväzujúc tak na 150-ročnú tradíciu ochotníckeho divadla v Tisovci. Za 15- ročné obdobie premiéroval 15 celovečerných hier, odohral viac ako 200 repríz, prešiel s divadlom 5 krajín a viac ako 40 festivalov.

Na festivale sa predstavil DS Homo Fugé z Púchova – Široká zem blázniví ľudia, Celkom malé divadlo z Levíc – Zvyšky z obeda, divadlo kusy cukru z Kremnice – Teraz porozprávam a divadlo Comedia z Popradu – Kapusnica. Súčasťou festivalu bola vernisáž výtvarníkov ZUŠ z okresu - Marian Lacko, Miroslav Bračo, Ivana Szökeová.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross