No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na Gemerskej podkovičke sa stretli mladí folkloristi z regiónu

25. októbra 2011 |  | 

Uchovávať kultúrne dedičstvo a folklórne tradície regiónu je cieľom festivalu detských súborov s názvom Gemerská podkovička, ktorý sa už po tretíkrát konal uplynulý piatok v Revúcej. Streli sa na ňom detské folklórne súbory Lieskovček a Hájik z Rimavskej Soboty, Zornička a Mladosť z Klenovca, Zrkadielko z Hnúšte, Čížiček z Tisovca, Lykovček z Revúcej a členovia Folklórneho súboru Rimavan z Rimavskej Soboty. Rimava.sk informovala Jaroslava Jelchová z Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote.

"V dopoludňajších hodinách sa detské kolektívy predstavili na základných školách v Revúcej, kde v rámci tvorivých dielní, spolu s lektormi oboznámili svojich rovesníkov s ľudovým tancom, spevom, odievaním, hudobnými nástrojmi a zvykoslovím Gemera – Malohontu," uviedla Jelchová. Podľa jej slov sa popoludní detské folklórne súbory predstavili aj širšej verejnosti v spoločnom programe. Vystúpili aj sólisti speváci a spestrením programu bolo tiež vystúpenie členov Folklórneho súboru Rimavan, Jaroslava Petrinca na heligónke a Dušana Cebera na fujare.

Na záver odznela spoločná pieseň, ktorú účinkujúci venovali Evke Skalskej, zakladajúcej a dlhoročnej vedúcej detského folklórneho súboru Lykovček, ktorá svojou činnosťou významne prispievala k folklórnemu životu na Gemeri - Malohonte. "V týchto dňoch si pripomíname piate výročie jej úmrtia," pripomenula Jelchová. Podľa jej slov je zámerom festivalu podporovať  uchovávanie bohatých folklórnych tradícií okresu Revúca. "Dúfam, že Gemerská podkovička svojou troškou prispela k tomu, aby sa črtala aj bohatá budúcnosť. V súčasnosti je jediným, aj keď veľmi dôstojným, reprezentantom detského folklóru v meste a okrese, detský folklórny súbor Lykovček. Tento súbor je zároveň jediným folklórnym súborom v okrese Revúca, ktorý vyvíja aktívnu činnosť," uviedla.

Podujatie organizovalo Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote (BBSK), Mestské kultúrne stredisko v Revúcej, Literárny klub pri Kníhkupectve KnihArt v Revúcej.

Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Zdroj: Rimava.sk, GMOS


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross