No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na Gotickej ceste sa otvárajú kostoly so vzácnymi freskami. Návštevníkov čaká bohatý program

Zdroj foto: Gotická cesta

KAMEŇANY – Brány kostolov na Gotickej ceste na Gemeri sa po roku opäť otvárajú. Už tradične budú mať poslednú augustovú sobotu návštevníci možnosť nahliadnuť do interiérov stredovekých či mladších skvostov, slávnejších, ale aj tých menej známych.

„Pozornosť venujeme Jelšavskému okruhu. Samozrejmosťou je výklad od našich dobrovoľníkov, ktorí budú na mieste pripravení po celý deň od 10:00 do 17:00 hod.,“ uviedla Katarína Ondrejovičová zo združenia Gotická cesta s tým, že tento rok na vybrané miesta pridávajú aj kultúrny program. „Andrej Štafura, jeden z najväčších odborníkov na organy na Slovensku, odhalí v kostolíku v obci Sása tajomstvá tohto nástroja,“ doplnila.

Článok pokračuje pod reklamou



Centrom diania sa stanú Kameňany, múry honosného kostola si pripomenú svoj historický význam. O celodenný program priamo v obci sa postará Kompánia z Turca, skupina prezentujúca reálne historické postavy z dejín 14. storočia s dôrazom na historickú vierohodnosť. „Tešiť sa môžete na rekonštrukcie scén z lokálnych dejín previazaných s rodom Bubekovcov,“ hovorí ďalej Ondrejovičová.

V blízkosti kostola bude podľa jej slov v sobotu zabezpečené aj obedné občerstvenie (12:00 – 13:30) v podobe guláša a nápojov. "Deň spoločne zakončíme medzi 17:00 – 18:00 koncertom umeleckého kolektívu Ad gloriam Dei v ev. a. v. kostole v Kameňanoch," dodala Katarína Ondrejovičová.

Zdroj foto: Gotická cesta

Zoznam sprístupnených kostolov v SOBOTU 28. 8., 10:00 – 17:00:

  •  Kameňany, evanjelický a.v. kostol / centrum podujatia, program Kompánia z Turca
  •  Rákoš, rímskokatolícky kostol
  •  Šivetice, rímskokatolícky kostol
  •  Sása, rímskokatolícky kostol / Andrej Štafura – hra na organ s výkladom
  •  Prihradzany, rímskokatolícky kostol
  •  Ratková, evanjelický a.v. kostol
  •  Rybník, evanjelický a.v. kostol
Zdroj foto: Gotická cesta

Vstupné do jednotlivých národných kultúrnych pamiatok je dobrovoľné a ostáva navštívenej farnosti, lektorský výklad bude zabezpečený v slovenskom jazyku, vo väčšine prípadov na požiadanie aj v angličtine. "K dispozícii budú tlačené materiály v slovenčine, maďarčine a angličtine," uviedlo ďalej združenie Gotická cesta.

Zdroj foto: Gotická cesta

Bohatý program pre miestnych obyvateľov a detských návštevníkov pripravujú aj v piatok 27. augusta, a to priamo pri kostole v Kameňanoch od 14:00. "Kompánia z Turca predstaví hravou formou reálie stredovekého života, verbovanie do vojska či pasovanie rytierov. Deti z okolia a návštevníci zďaleka sa môžu tešiť aj na rytierske zápolenie, lukostreľbu, preťahovanie sa lanom," avizujú organizátori s tým, že tento ročník podujatia dokázali zorganizovať vďaka finančnej podpore od Verejno-súkromné partnerstvo Stredný Gemer a Banskobystrického samosprávneho kraja.

Zdroj: Gotická cesta


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross