No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na hrade našli ľudské kostry. Brány turistom otvoria v netradičnom čase

23. júna 2020 | |  | 


Na hrade vo Fiľakove v týchto dňoch finišujú s prácami na delovej bašte. Ide o približne desaťročný zámer, s ktorým súhlasili aj pamiatkari. Podľa slov tamojšieho primátora Attilu Agócsa sa plní ďalší fiľakovský sen. „Po desiatich rokoch odborného vyjednávania s pamiatkarmi, písaní projektov a prípravy sa začalo s realizáciou strešnej konštrukcie delovej bašty,“ uviedol prednedávnom na sociálnej sieti. Nový priestor má slúžiť pre turistov.

Článok pokračuje pod reklamou



Práce na streche Bebekovej bašty by mali byť hotové koncom mesiaca a od 1. júla otvárajú hrad pre verejnosť. Ako pre Rimava.sk uviedla Klaudia Kovácsová, v prípade dokončenia spomínanej strechy ide o zavŕšenie projektu revitalizácie podhradia. Turistov do hradu tento rok nasmeruje aj nová prístupová cesta do areálu, vykladaná čadičom. „Všetky veci by mali byť hotové na ten termín,“ povedala Kovácsová a dodala, že pre návštevníkov je pripravený aj archeochodník i remeselný dom, ktorý bude slúžiť na prezentáciu tradičných remesiel a organizovanie skupinových workshopov.

Podľa riaditeľky múzea Viktórie Tittonovej v rámci týchto prác na dolnom hrade našli ľudské pozostatky. Ako ďalej zistili, nachádzajú sa tam kosti minimálne štyroch ľudí a tak nájdené artefakty budú podliehať ďalšiemu skúmaniu. Súčasťou ďalšieho projektu bude sprístupnenie delostreleckých pozícií na strednom hrade, na ktoré mesto dostalo dotáciu od ministerstva kultúry. „Na to nadväzuje náš vlastný múzejný projekt podporený dotáciu zo župy. Súvisí s umiestnením odvodňovacích drenáží na strednom hrade. V rámci tretieho projektu podporeného z úradu práce vykonávajú miestni nezamestnaní zemné práce v súvislosti s uvedenými aktivitami,“ vymenovala riaditeľka s tým, že z veľkých podujatí museli zrušiť Noc múzeí a galérií, avšak obľúbené hradné hry by chceli zorganizovať koncom septembra.

Okrem spomínaného veľkého projektu prebiehajú na hrade aj ďalšie. „Jeden z nich je zameraný na sprístupnenie delostreleckých pozícií na strednom hrade, dotáciu naň dostalo mesto od ministerstva kultúry. Na to nadväzuje náš vlastný múzejný projekt podporený dotáciu zo župy. Súvisí s umiestnením odvodňovacích drenáží na strednom hrade. V rámci tretieho projektu podporeného z úradu práce vykonávajú miestni nezamestnaní zemné práce v súvislosti s uvedenými aktivitami,“ vymenovala riaditeľka.

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: fb - Attila Agócs


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross