No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na Klenovskej Rontouke folkloristi aj z Turecka

16. júna 2009 |  | | |

V ponuke scénických programov 31. ročníka Gemersko-malohontských folklórnych slávností Klenovská rontouka 2009 sú okrem miestnych folklórnych súborov (FS) pripravené vystúpenia zahraničných hostí z Poľska v podaní FS Hamernik z Krakova, z Maďarska  FS Ipoly z Mihálygerge či  FS z Turecka z mesta Izmir. Rimava.sk informovala Stanislava Zvarová. Podľa jej slov si návštevníci posledný júnový víkend budú môcť na vlastnej koži vychutnať tradičné špeciality vo dvoroch, umenie remeselných majstrov, spev, hudbu či  ľudový tanec. Ako ďalej Zvarová uviedla, novinkami tohto ročníka bude vystúpenie profesionálnych kolektívov s hudobným programom pod názvom Renesancia Cinky Panny v 21. storočí či rozšírenie rezbárskeho dvora o fujaristov.

Medzi sobotňajšie večerné lákadlá bude podľa Zvarovej určite patriť vystúpenie najlepších sólistov spevákov, tanečníkov, muzikantov z regiónu Podpoľania pod názvom Pastierska nálada. Vystúpenie na amfiteátri pod holým nebom bude v réžii Ľubomíra Pauloviča, v choreografii Martina Urbana a Stanislava Marišlera na námet a scenár Romana Malatinca. Vystúpeniu bude predchádzať hodinový program regionálnych sólistov tanečníkov a spevákov pod názvom Na Klenovskom bále.

Nedeľné popoludnie patrí tradične  podľa Zvarovej detským folklórnym súborom Lykovček z Revúcej, Lieskovček z Rimavskej Soboty, Čížiček z Tisovca, Zrkadielko z Hnúšte, Zornička a Mladosť z Klenovca v tomto roku pod názvom Ako smo sa hrali, koť smo buli malí. Moderátorom programu je Dušan Cinkota.

Záverečný program bude venovaný uvedeniu nového CD Klenovských heligonkárov so sólistami a hosťom FS Hont z Krupiny a FS Ekonóm z Bratislavy. Na Klenovskej rontouke  nebudú chýbať šúťaže O starostov dukát – v Jánošíkových zručnostiach a šikovnostiach a o Naj harovec. V rámci družobných partnerských miest sa budú  môcť ochutnávať špeciality maďarskej a francúzskej kuchyne. Klenovská rontouka sa koná od piatku 26.júna do nedeľe 28. júna 2009 v obci Klenovec.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross