No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na Námestie Š. M. Daxnera pribudnú ešte štyri busty

1. októbra 2020 |  | 

Alej dejateľov na Námestí Š. M. Daxnera sa ďalej rozrastá. V najbližších dňoch majú na pripravené podstavce pribudnúť ďalšie dve bronzové busty. Prvého župana Gemera-Malohontu Janka Jesenského a Júlusa Boľfíka, ktorý bol šéfom Gemersko-malohontskej vlastivednej spoločnosti. Ide o pokračovanie ojedinelého projektu historické osobnosti Gemera a Malohontu. Ako pre Rimava.sk ďalej uviedol autor myšlienky projektu Peter Dragijský, ich slávnostné odhaľovanie je naplánované na 15. októbra, o 13.30 hod., záležať to však bude od okolností a aktuálnych protipandemických nariadení.

Článok pokračuje pod reklamou



Podstavce sú nainštalované pred Hotelom Zlatý Býk. Ako ďalšími by mali byť busty Vladimíra Clementisa a Vladimíra Mináča, ktoré zatiaľ nie sú vyrobené. "Potrebujeme na ne ešte získať financie, aby sme ich mohli nainštalovať, a aby sme túto časť námestia zavŕšili," povedal Dragijský. Busty mnohých národovcov sú usporiadané podľa rokov narodenia. Hneď v úvode námestia je socha P. Dobšinského. Tá je podľa autora myšlienky projektu jedinou sochou vôbec. "Nemá nikde inde sochu, iba pamätné tabule," podotkol Dragijský, ktorý historické osobnosti Gemera približuje od minulosti do súčasnosti aj vo svojej knihe Slováci tohto kraja.

Významní národovci pribúdajú na námestí od roku 2006. Ako prvé bolo osadené súsošie dejateľov Miloslava Bakulínyho a Jána Francisciho. Neskôr pribudlo približne 20 búst a ich počet v tomto projekte sa chýli k záveru.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross