No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na Silvestra tradičné oslavy v centre aj silvestrovské zábavy

30. decembra 2009 | |  | 

Na silvestrovských zábavách s bohatou tombolou alebo na námestí s hudbou a ohňostrojom sa môžu obyvatelia Rimavskosobotského okresu posledný decembrový deň rozlúčiť so starým rokom.

V Tisovci bude silvestrovská noc podľa slov primátora Petra Mináča prebiehať tradične, ako po iné roky. „O desiatej začne na námestí hudba, bude sa podávať primátorský čaj s rumom, zaspieva sa hymna a chýbať nebude ani ohňostroj,“ povedal pre Rimava.sk tisovský primátor, ktorý má na Silvestra pripravený aj slávnostný príhovor. Ako dodal, oslavy spojené s príchodom nového roka financujú z 50-tich percent vďaka sponzorom.

Na varené víno, občerstvenie, hudbu a ohňostroj sa môžu tešiť aj obyvatelia Hnúšte. Ako pre Rimava.sk uviedol primátor Michal Bagačka, oslavy v centre začnú tesne pred polnocou a potrvajú približne do pol druhej. „Slávnostný príhovor neprednesiem v noci, ale na Nový rok popoludní,“ avizuje Bagačka.

V Klenovci organizuje miestne kultúrne stredisko Silvestrovskú estrádu, ktorá v kultúrnom dome začne o 19-tej hodine. O zábavu sa postarajú členovia folklórneho súboru Vepor a tanečná skupina AHA.

V okresnom meste môžu Rimavskosoboťania „silvestrovať“ na Hlavnom námestí. Od 23.00 do jednej hodiny v noci tu bude DJ, nový rok privíta ohňostroj a obyvateľom mesta by sa mal prihovoriť aj primátor mesta Štefan Cifruš.

.

Štýlové privítanie nového roka je pripravené v Hoteli Zlatý Býk v Rimavskej Sobote. Ako pre Rimava.sk uviedol riaditeľ hotela Ľudovít Pollák, na hostí čakajú výborné jedlá, (syrové veterníky s mäsovým šalatom, slepačie ragú, kuracie plnené s omáčkou Cumberland, hruška vo víne s vanilkovým krémom, korheľská kapustnica, samozrejme šampanské, vrátane nápojov a kvalitnou hudbou). V tombole okrem atraktívnych a hodnotných cien nechýbajú poukazy na niekoľko zájazdov, kúpeľný pobyt či lyžovačku. "Oslavu máme prakticky vypredanú - naozaj je voľných už len pár miest", uzavrel Pollák.

.

Silvestrovská zábava s hudobnou skupinou Spektrum, sviatočné menu a bohatá tombola s prvou cenou v podobe týždňového pobytu na Chorvátskej riviére – tak bude vyzerať „Prvý Silvester za eurá“ alebo rozlúčka so starým rokom v reštaurácii Lamata v budove rimavskosobotského gymnázia.

.

Posledný deň v roku nesie meno svätého pápeža

Meno svätého pápeža Silvestra sa stalo synonymom posledného dňa v roku. Tak ako je jeho sviatok zatienený koncoročnými a novoročnými oslavami, bolo aj jeho účinkovanie na začiatku 4. storočia v tieni vlády Konštantína Veľkého. Na pápežský stolec sa Silvester I. dostal v roku 314, rok po Konštantínovom Milánskom edikte, ktorým bola kresťanom udelená náboženská sloboda. Jeho pôsobením ako pápeža sa teda začal rozkvet cirkvi. V spolupráci s cisárom postavil štyri slávne rímske baziliky, zasvätené svätému Jánovi, Petrovi, Pavlovi a Vavrincovi. Nové podmienky však priniesli cirkvi aj komplikácie. Konštantín Veľký sa nazýval najvyšším kňazom a uzurpoval si moc zasahovať do vnútorných záležitostí cirkvi. Zároveň sa objavili prví bludári. Medzi najnebezpečnejších patrili ariáni, ktorí popierali božstvo Ježiša Krista. Ariovo učenie odsúdil prvý všeobecný cirkevný snem v Nicey v roku 325.

Silvester I. zomrel v roku 335 a stal sa prvým, koho cirkev začala uctievať ako svätého nie pre mučeníctvo, ale pre tzv. vyznávačstvo. Pre veriacich bol vzorom múdrosti, horlivosti, láskavosti k blížnym a miernosti k hriešnikom.

OPRAVA (30. december 9:15): Informáciu, ktorú pre Rimava.sk poskytlo MsKS dnes primátor vyvrátil. Ako uviedol, na námestí s novoročným príhovorom nevystúpi, dôvodom je minuloročný incident so závabnou pyrotechnikou.

Zdroj: Rimava.sk, SITA


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross