No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Najmenší čitatelia opäť prenocujú v knižnici, čakajú ich rozprávky aj pyžamová párty

28. marca 2011 |  | |

Po druhýkrát pripravuje rimavskosobotská Knižnica Mateja Hrebendu dobrodružnú Noc s Andersenom pre najmenších čitateľov. Pre Rimava.sk to potvrdila Jana Pósová z oddelenia literatúry pre deti a mládež. Ako prezradila, na deti čaká v piatok, 1. apríla, bohatý program -  rozprávanie o Pipi  Dlhej Pančuche, stretnutie s herečkou Stanislavou Pázmanyovou, lampiónový sprievod, rozprávky či pyžamová párty. Ani tento rok okrem toho nebudú chýbať babkine buchty a kreslenie veľkého spoločného plagátu.

Noc s Andersenom je jedným z hlavných podujatí 12. ročníka Týždňa slovenských knižníc, ktorý sa koná od dnes do nedele, 3. apríla. Dobrodružstvá s knihami zažije počas noci z piatka na sobotu viac ako 6 500 detí na celom Slovensku. V rámci podujatia Noc s Andersenom prespia malí čitatelia v rekordných 160 verejných a školských knižniciach v desiatkach slovenských obcí a miest. Rimavskosobotská knižnica sa do tohto podujatia zapojila po prvýkrát vlani, medzi knižkami vtedy nocovalo štrnásť detí.

Noc s Andersenom sa po prvý raz konala v roku 2000 v Českej republike v Uherskom Hradišti, keď v knižnici prespalo 20 detí. Dátum konania bol spojený s oslavou Medzinárodného dňa detskej knihy. Tento deň sa každoročne na celom svete pripomína 2. apríla, v deň narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Rozprávkovú noc v knižnici preto jej zakladateľky - české knihovníčky Mirka Čápová a Hana Hanáčková pomenovali na počesť tohto spisovateľa. V súčasnosti je podujatie medzinárodné a každoročne sa doň zapája vyše 20-tisíc detí. Koná sa v Čechách a na Slovensku a pravidelne sa pridávajú ďalšie európske krajiny, najmä Poľsko, Slovinsko a Rakúsko.

Zdroj: Rimava.sk, SITA


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross