No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Najstaršia kniha v knižnici pochádza z dielne ruského autora

3. januára 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – Budovu knižnice priamo na Hlavnom námestí nemožno prehliadnuť. Pôvodný stoličný dom Malohontskej stolice bol postavený vo francúzskom slohu. Základy knižnice Mateja Hrebendu položili 12. apríla v roku 1796. Reálne kontúry budova nabrala o dva roky neskôr, keď bola úplne dokončená.

Článok pokračuje pod reklamou


Zachované línie knižnice zvýrazňuje aj latinský nápis, tzv. Chronostikon, ktorý sa na nej nachádza. Podčiarknuté písmená sú pozlátené a udávajú rímskymi číslicami rok postavenia budovy. Voľným prekladom do slovenčiny nápis znamená: „Z prozreteľnosti štátu a usilovnosti ľudu pre všeobecný úžitok“.

STATUUM PROVIDENTIA
POPULI SOLERTIA
PUBLICIS USIBUS
POSUIT

Pamiatku pôvodného poslania budovy znázorňuje erb župy Gemera-Malohontu na prednej časti budovy.

Zdroj: www.kmh.sk

Budova bola v meste postavená v 18. storočí, ale viete, akú najstaršiu knihu Knižnica Mateja Hrebendu ukrýva? Ide o poviedku klasika ruskej literatúry, autora Antona Pavloviča Čechova.

Článok pokračuje pod reklamou


„Knižnica Mateja Hrebendu je organizácia, ktorá predstavuje významné miesto medzi kultúrnymi inštitúciami v meste a jeho okolí,“ uviedla Stanislava Hriňová, vedúca Útvaru knižnično-informačných činností z Knižnice M. Hrebendu. Dodala, že knižnica zohráva dôležitú úlohu v podpore čitateľskej a informačnej gramotnosti a svojím čitateľom sprístupňuje 82 503 knižničných jednotiek rôzneho druhu.

Najstarší zaevidovaný dokument pod názvom Pavilon čís. 6 siaha až do roku 1933. „Celý príbeh sa odohráva na psychiatrickom oddelení s názvom Pavilon čís. 6. Alegorická poviedka sleduje život doktora, ktorý sa snaží o premenu zanedbanej psychiatrickej liečebne. Vinou svojho okolia sám končí ako psychicky chorý pacient vo vlastnom ústave, kde nakoniec aj zomiera,“ informovala Hriňová. Poviedku vydalo Nakladateľstvo "Bibliotheka", Účastinárska spoločnosť v Bratislave.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross