No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Najväčšie folklórne slávnosti v regióne sa uskutočnia už tento víkend. Na čo sa môžete tešiť?

KLENOVEC - Gemersko-malohontské folklórne slávnosti Klenovská rontouka už po 43-krát otvoria svoje brány pre milovníkov folklóru, a to najbližší víkend (24. až 26. 6.). Pripravený je bohatý kultúrny program.

Už od štvrtku (23. 6.) bude na návštevníkov čakať gajdošská tvorivá dielňa s lektorom Drahomírom Dalošom. "Od piatku návštevníkov pozývame do Zóny oddychu od 16:00 na otvorenie Jarmoku ľudových remesiel, tvorivých remeselných dielní, tradičných gastronomických dvorov," pozýva dramaturgička Gemersko-malohontských folklórnych slávností Stanislava Zvarová. Ako ďalej uviedla, od 17:00 sa budete môcť pozrieť v kultúrnom dome na vernisáž výstavy zo súkromnej zbierky Štefana Liptáka: Sviatočný ľudový odev v Gemeri-Malohonte.

Článok pokračuje pod reklamou


"Od 18:00 sa otvorí hlavná scéna vystúpením regionálnych folklórnych kolektívov a udelením ocenení starostkou obce Klenovec." Večerný program bude pokračovať spomienkovým programom Novoklenovčania - 75 rokov od návratu z Nového Klenovca (Podkarpatskej Rusi) na Slovensko. Nasledovať bude program Či organy hrajú - viachlasné prejavy v ľudovom speve a obradový folklór - mágia a čarovanie. Záver večerného bude patriť Tanečnej skupine KUMŠT s programom Ony.

"V sobotu začíname deň jarmokom remesiel, tvorivými remeselnými dielňami, dvormi gastronomických špecialít, výstavou svadobných obradových koláčov z vybraných lokalít BBSK. Od 10:00 začne celoslovenská prehliadka Klenovská heligónka, od 14:00 Folklórne parádnice v svadobnom tóne - prehliadka tkaných plátených odevov," priblížila organizátorka.

Program bude pokračovať Školou tanca z Vlachova. Od 15:00 uvedú program detských folklórnych súborov Kým si chlebík na stôl položím a nasledovať bude Škola tanca po Vlachovsky.

"Od 17:00 začne súťažná prehliadka ľudových hudieb Drótova nôta a koncert Jána Ambróza a ľudovej hudby Borievka. Od 19:00 tematický program regiónu Tekov, pod názvom Víno - krv Tekova. Od 20:00 uvedieme regionálny program Chlieb náš každodenný, prezentujúci typické práce v dedine." Záver sobotňajšieho programu bude patriť Univerzitnému folklórnemu súboru Mladosť z Banskej Bystrice s programom Miesto na Zemi - obrazy z Dolnej Zeme.

Článok pokračuje pod reklamou


"V nedeľu uvedieme záverečný program slávností Rúfus a deti - Óda na radosť, v ktorom sa predstavia herec, recitátor Jozef Šimonovič, sólisti speváci a spevácke skupiny z DFS Zornička, DFS Mladosť, Danielka a Andrea Rapčanová z Klenovca, DFS Jánošík z Fiľakova, ĽH DFS Hájik, Sonička Vaľová z Rimavskej Soboty, Laura Švantnerová z Teplého Vrchu," doplnila Zvarová.

Organizátormi podujatia sú Gemersko-malohontské osvetové stredisko - kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja, Obec Klenovec, OZ RODON Klenovec. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross