No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Natáčal a fotil ulice mesta, teraz vystavuje obrazy plné prekvapivých detailov

10. septembra 2020 |  | 

Od kamery a fotoaparátu, ktorým sa venoval počas práce v televízii, neodišiel Štefan Hangácsi z Rimavskej Soboty ďaleko. Uplynulé roky maľuje ulice mesta, ktoré sú plné prekvapivých detailov. Práve Rimavská Sobota sa stala jeho múzou, inšpiráciou.

Ako ďalej počas vernisáže povedala Silvia Habánová, ktorá ju prednedávnom otvárala, táto výstava vznikla pri príležitosti životného jubilea k 60-tym narodeninám Štefana Hangácsiho. „Je to jeho prvá úplne samostatná výstava a som presvedčená, že nie posledná,“ priblížila s tým, že autor žije v meste už viac ako 30 rokov, zotrval tu kvôli láske, kvôli svojej manželke a toto krásne mestečko si veľmi zamiloval, až sa stalo jeho domovom. Vernisáž sa konala v piatok 4. septembra v galérii Ganevia v priestoroch Mestského kultúrneho strediska. Potrvá do 14. októbra.

Článok pokračuje pod reklamou



Na vernisáž prišiel aj majiteľ Hangácsiho prvého obrazu, ktorý vytvoril ešte počas vojenskej služby. Bol to portrét Mariky Gombitovej z roku 1980. Podľa Štefana Hangácsiho ho táto návšteva veľmi prekvapila a aj potešila. Hangácsi prešiel obdobím, počas ktorého ho inšpirovala tvorba maďarského maliara 19. storočia Karolya Markó. Na dlhú dobu sa stal jeho učiteľom – majstrom, lebo z jeho obrazov sa naučil veľa. Najmä čo sa týka krajinomaľby.

Po roku 2006 nastala v Štefanovej tvorbe desaťročná pauza, ktorá skončila v roku 2016, keď sa stal členom Klubu výtvarníkov Zlatý rez. „Klub vznikol na podnet nášho kamaráta Barnu Borbása a funguje pod umeleckým vedením známeho maďarského maliara Istvána Cene Gál,“ priblížila Habánová, podľa ktorej Štefan počas tých desiatich rokov, čo ho pozná, zaznamenal umelecký rozvoj. „Vývoj v technike olejomaľby a tiež pokrok pri samotnom výbere námetov,“ poznamenala. Na túto výstavu sa podľa jej slov pripravoval asi tri roky. „Neúnavne hľadal inšpiráciu v uliciach nášho mesta, a potom usilovne pracoval na jednotlivých obrazoch, ktoré sú plné zrkadlenia, áut, postáv a budov, všetko náročných na podrobné vypracovanie detailov,“ povedala a dodala, že je pre ostatných členov ich klubu vzorom a inšpiráciou.

https://www.facebook.com/Rimava.sk/videos/327687451763893/
Z vernisáže v galérii Ganevia v priestoroch MsKS

„Začal som s malými obrazmi. Učil som sa totiž maľovať s novou technikou, nanášať farby vo viacerých vrstvách na obrazy, takzvané lazúrovanie,“ priblížil pre Rimava.sk Štefan Hangácsi. Skúšal maľovať nové predmety ako sklo, sklenené poháre, vázy, kov a rôzne iné predmety a hmoty. „To všetko na podnet môjho učiteľa pána Istvána Cene Gál, ktorý je umelcom a majstrom v tomto štýle. Usmerňoval ma, radil a učil ma,“ podotkol autor desiatok obrazov, ktorý sa predtým venoval väčšinou krajinkám a prírode.

Po roku si osvojil techniku a začal hľadať námety, ktoré boli odlišné od jeho doterajších námetov, ako aj od námetov jeho kolegov. „Už roky fotím a nahrávam naše mesto, nielen budovy a ulice, ale aj ľudí. Rozhodol som sa venovať tejto tematike. Mám rád Rimavskú Sobotu a chcel som ju namaľovať z takého vzorného uhľa, ktorý je netradičný, ale predsa zachytáva život v našom meste a jeho krásu,“ doplnil. Medzi jeho prvé obrazy s tematikou ročného obdobia patria pohľady na Družstevnú a Železničnú ulicu, ako aj na Hlavné námestie či pešiu zónu smerom k hotelu Zlatý Býk.

Potom podľa jeho slov nasledovali obrazy, ktoré sa odzrkadľovali v mláke po daždi a na ploche výkladov v uliciach mesta. Boli to budovy bývalého Župného domu, Hotela Tatra. „A už som bol len na krok od toho, aby som začal maľovať obrazy, ktoré sa odzrkadľujú na kapotách a sklách aut, ktoré boli zaparkované na Hlavnom námestí a v iných uliciach mesta. Úplne poslednou tematickou myšlienkou zobrazovania života nášho mesta boli tie maľby, kde sa už vyskytovali aj prechádzajúci sa ľudia na námestí a v uliciach,“ podotkol.

Autor výstavy pod názvom „Poézia Rimavskej Soboty“ je presvedčený, že toto mesto má svoje čaro. „Neustále ma inšpirovalo aj inšpiruje ďalej vo svojej tvorbe. Mám už plány aj do budúcnosti, ale tie zatiaľ ostávajú mojím tajomstvom,“ avizuje s tým, že obrazy maľoval s láskou a pokorou. „Každý dokončený obraz mi spôsobil radosť a túto radosť by som chcel tlmočiť aj tým ľuďom, ktorí navštívia výstavu mojich olejomalieb. Teraz nasleduje obdobie oddychu. Ale sľubujem, že svoj štetec a plátno už neodložím na dlhšiu dobu a prekvapím vás s novými obrazmi,“ uzavrel.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross