No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Naučia sa vyšívať krivou ihlou, o týždeň chystajú tanečný domček

25. novembra 2013 |  | | |

FS Háj Rimavská SobotaV poslednú novembrovú sobotu sa bude v sále Centra voľného času Relax vyšívať, nie však hocijakou, ale "krivou" ihlou. Do tajov tejto tradičnej techniky využívanej v Podpoľaní, ktorá tvorí významnú časť detvianskej ľudovej kultúry, príde záujemcov zasvätiť Iveta Smileková z Detvy. Rimava.sk informovala Andrea Haásová zo Združenia priateľov folklórneho súboru Háj. Ako uviedla, tvorivá dielňa je naplánovaná na sobotňajšie popoludnie, začne sa o 13-tej hodine.

"Náplňou tvorivej dielne je výučba základov techniky vyšívania krivou ihlou, vzorkovanie, kreslenie a spájanie jednotlivých vzorov," uviedla Haásová a dodala, že dielňa je určená začiatočníkom. Podľa jej slov sú výšivky na plátno alebo zamat dodnes vyšívané ručne, pôvodnou technikou so zachovaním tradičných vzorov. Tieto vzory a ich jednotlivé časti sú používané aj pri zhotovovaní krojov ale aj prestieraní na stoly, bytových doplnkov či vankúšov. „Krivá ihla je vlastne malý háčik, ktorým sa prevlieka bavlnka cez plátno zospodu smerom nahor, pričom vzniká retiazkový steh. Pôvod takejto výšivky siaha až ku koncu 19. storočia," priblížila Andrea Haásová.

Viac info aj v kalendári podujatí.

Pre deti pripravujú tanečný domček

O týždeň neskôr, v sobotu, 7. decembra, chystá Združenie priateľov FS Háj prvý Detský tanečný domček. V zrkadlovej sále budú od 15-tej hodiny tancovať deti od päť do deväť rokov, tie staršie obsadia veľkú sálu Centra voľného času. Detský tanečný domček povedie profesionálna tanečná pedagogička Simona Dikaszová z Liptovského Mikuláša, o hudobný doprovod sa postará Jana Dobrocká.

Výraz “Tanečný dom” sa objavoval už aj v minulosti. Aj dnes to má byť miesto, kde neexistujú účinkujúci a diváci, najdôležitejšia zo všetkého je zábava.

[nggallery id=1240]

Zdroj: Združenie priateľov FS Háj, Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross