No active "ca-sidebar-197687" sidebar

NOC V MÚZEU: Návštevníkov prevedú len za svetla bateriek

noc múzeí a galériíBrány Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote budú najbližšiu sobotu, 18. mája, opäť otvorené až do neskorých nočných hodín. Počas Noci v múzeu aj tento rok pripravili rôznorodý program pre deti aj dospelých a novú, netradičnú výstavu.

Ako Rimava.sk informovala PR-manažérka múzea Martina Mareková, podujatie sa začne o 18-tej hodine. „Pripravené je vystúpenie Cechu starých bojových umení Vlčí tesák z Krupiny s možnosťou vyskúšať si streľbu z luku. Priestormi múzea zaznejú tóny hudobného nástroja – theremin, na ktorom zahrá Marcel Kolár z Rimavskej Soboty bez toho, aby sa ho dotýkal,“ avizuje Mareková. Ako spomenula, návštevníkov tiež naučia rozoznávať niektoré druhy vtákov podľa spevu. Na deti čakajú tvorivé dielne, na dospelých vedomostná súťaž. Chýbať nebude
stánok s bylinkovým čajom a pečené prasa. Podľa Marekovej každý 100.návštevník dostane darček a po 23-tej hodine bude prehliadka stálej expozície len za svetla bateriek.

plagátNávštevníci budú hádať, na čo slúžili dávne tajomné predmety

Počas Noci v múzeu otvoria aj novú výstavu, ktorá predstaví tajomné predmety z minulosti.
Návštevník sa s funkciou jednotlivých predmetov oboznámi sám, interaktívnou hádankovou formou. „Život ľudí v minulosti bol oproti tomu dnešnému o niečo zložitejší. Mnohé z predmetov dennej potreby si museli zhotoviť a zaobstarať sami, pričom používali rôzne náradie a nástroje, súvisiace napríklad so spracovaním potravy, so zhotovovaním odevu, s obrábaním pôdy a pod. Taktiež mnohé predmety bežne používané v meštianskych, či vidieckych domácnostiach boli v porovnaní so súčasnými odlišné," opisujú kurátorky výstavy Éva Kerényi a Ľudmila Pulišová. Spoločne s archeológom Alexandrom Botošom zostavili výstavu z vyše 70 zbierkových predmetov.

Podľa ich slov sa prácou na výstave návštevník  do istej miery priblíži aj k práci múzejníka. "Tomu sa tiež mnohokrát dostane do rúk predmet, pri ktorom musí pátrať po jeho názve, či spôsobe využitia," spomenuli kurátorky výstavy.

 

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross