No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Nová výstava v múzeu bude venovaná rómskej kultúre

26. októbra 2022 | | | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA - Už tento štvrtok (27. 10.) sa v priestoroch Gemersko-malohontského múzea (GMM) uskutoční podujatie „Čajori romani... Kultúra rómskeho etnika v predmetoch ukrytá“, ktoré nadväzuje k výstave „Najnovšie a zreštaurované zbierky Gemersko-malohontského múzea“.

Komentovaná prehliadka začne o 16:00 a bude zameraná predovšetkým na zbierky dokumentujúce rómske etnikum. Súčasťou prehliadky bude aj sprievodné slovo k novým zbierkam v etnologickom fonde múzea, ktoré sú prezentované na výročnej výstave.

Článok pokračuje pod reklamou


Od 8. septembra je v priestoroch Gemersko-malohontského múzea sprístupnená výstava Najnovšie a zreštaurované zbierky Gemersko-malohontského múzea venovaná 140. výročiu založenia múzea. Medzi prezentovanými zbierkami sú i predmety z fondu etnológia získané a zreštaurované za posledných 10 rokov.

"V roku 2022 sa vo fonde etnológie nachádza 11 151 kusov zahŕňajúcich ľudové staviteľstvo a bývanie, ľudový odev, výrobu z dreva a prútia, nástroje a náradie súvisiace s roľníctvom, pastierstvom, zbierky reprezentujúce jednotlivé remeslá typické pre Gemer-Malohont, ako baníctvo a železiarstvo, drevárstvo, brdárstvo, voštinárstvo, sklárstvo a hrnčiarstvo. Od 1. januára 1996 sa múzeum špecializuje na dokumentáciu rómskej kultúry a fond sa tak rozširuje i o zbierky reprezentujúce rómske etnikum," priblížila etnologička z GMM Ľudmila Pulišová.

Doplnila, že aj z toho dôvodu séria komentovaných prehliadok jednotlivých kurátorov fondov, viažucich sa k danej výstave, pokračuje rozprávaním o tom, čo robí v múzeu etnológ, čo sa deje s predmetmi po ich získaní do zbierkového fondu, a to s akcentom na artefakty dokumentujúce kultúru Rómov.

"Prostredníctvom fotografického materiálu budú prezentované tiež výskumy v teréne, ktoré sú v mnohých prípadoch jedným z podkladov pri realizovaní výstav, či nadobúdaní nových zbierok. V priestore výstavy sa v celku venovanom etnológii návštevníci dozvedia príbehy, či udalosti viažuce sa k vystaveným zbierkovým predmetom, pričom v časti zameranej na rómsku kultúru je prezentovaný ženský a mužský odev olašských Rómov z lokality Ákosfalva v Rumunsku, s ktorým sa tiež spája zaujímavý príbeh ako sa dostal do zbierok múzea," dodala.

Výstavou bude sprevádzať etnologička Ľudmila Pulišová. Vstupné sú 2 eurá.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross