No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Novohrad bude reprezentovať nová fotokniha

19. júna 2020 | |  | 

V Mestskom kultúrnom stredisku vo Fiľakove pokrstili novú knihu. Nesie názov Živé dedičstvo Novohradu a je výsledkom medzinárodnej spolupráce štyroch partnerov – troch obcí a národného parku. Na krste, ktorý sa konal v utorok 16. júna, sa zúčastnili fotografi a zástupcovia odborných obcí z oboch strán hranice. Rimava.sk o tom informovala Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa mesta. 

Fotokniha Živé dedičstvo Novohradu vyšla v náklade 1000 kusov a stála približne 11-tisíc eur. Slúžiť bude predovšetkým na prezentačné účely.
Fotokniha Živé dedičstvo Novohradu podľa jej slov prezentuje na 88 stranách a viac ako stovke fotografií najatraktívnejšie lokality, kultúrne i prírodné dedičstvo okolia Fiľakova, Šiatorskej Bukovinky, územia Národného parku Bükk a mesta Bátonyterenye. Menovaní štyria partneri sa spoločne podieľajú na cezhraničnom projekte INTERREG, v rámci ktorého sa na našej strane hranice rekonštruuje podhradie Fiľakovského hradu a obnovila sa cesta vedúca k hradu Šomoška. Výsledkom projektu je aj nová fotokniha. Jej vydavateľom je obec Šiatorská Bukovinka. „My, ako obec, sme veľmi hrdí, že sme mohli podporiť vznik takejto cennej knihy. V rámci propagácie regiónu ideme ešte vyrábať keramické sety a poháre,“ priblížil starosta Peter Badinka.

Šéfredaktorkou, grafickou dizajnérkou a foto-editorkou knihy je Klaudia Mikuš Kovácsová. Foto-editorom z maďarskej časti hranice sa stal Szilárd Drexler, ktorý bol spolu s primátorom a starostom aj krstným otcom knihy.

Článok pokračuje pod reklamou



Krstným otcom z radov fotografov, ktorých snímky sa v knihe objavili, bol Marian Mesiarik. „Táto kniha je na naše pomery veľkou vzácnosťou. Novohrad je krásny región, neobjavené bohatstvo na Slovensku. Nová fotokniha je skvelým nástrojom na podporu rozvoja turizmu v tomto kraji,“ povedal Mesiarik s tým, že na spoluprácu ho oslovila samospráva Fiľakova, ktorá je vedúcim partnerom celého cezhraničného projektu. „Bral som to ako príležitosť podporiť zviditeľnenie nášho regiónu a myslím si, že výsledok je krásny a vzácny,“ dodal na záver.

Zdroj: Rimava.sk, Klaudia Mikuš Kovácsová

Fiľakovské podhradie sa zmenilo na nepoznanie, s prácami budú pokračovať na jar

Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross