No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Ochotníci z celého Slovenska prídu hrať divadlá pre deti

V rimavskosobotskom Dome kultúry sa v závere týždňa stretnú priaznivci ochotníckeho divadla z celého Slovenska. Rimavská Sobota bude aj tento rok dejiskom celoštátnej postupovej súťaže dospelých divadelníkov hrajúcich pre najmladšie publikum, Divadlo a deti. Uskutoční sa vo štvrtok a v piatok, 7. až 8. júna.

Podujatie má pred sebou 21. ročník, Mestské kultúrne stredisko (MsKS) ho organizuje už po  dvanásty krát, prehliadku prebralo od mesta Čadca. "Tento rok privítame približne 100 divadelníkov  z celého Slovenska, svoje zastúpenie bude mať Zvolen, Ružomberok, Spišská Nová Ves, Púchov a Žilina. Všetky predstavenia v rámci prehliadky sú bezplatne prístupné verejnosti," povedala pre Rimava.sk Regina Špitálová z MsKS. Na deti počas týchto dvoch dní čaká päť divadelných predstavení a dve scénické miniatúry.

„Všetci sú víťazmi krajských súťaží,“ podotkol riaditeľ MsKS, predseda štvorčlennej poroty Ľubomír Šárik. Ako dodal, víťazný kolektív postúpi na vrcholnú prehliadku slovenského ochotníckeho divadla Scénickú žatvu do Martina. „Dôležitou súčasťou festivalu, určenou všetkým účastníkom, je kritická reflexia divadelných predstavení, so zámerom skvalitniť prácu dospelých ochotníkov, poukázať na problémy s detským publikom a vzájomne si vymeniť skúsenosti,“ dodal divadelný teoretik a dramaturg Ľubomír Šárik.

Detské publikum zabavia a rozosmejú vo štvrtok 7. júna o 16,30 hod. na Hlavnom námestí herci Divadelného centra z Martina pouličným interaktívnym predstavením s nadrozmernými maskami rozprávkových postavičiek Kameňožrúta, Lomidreva a Valibuka  „Rozprávkové ozruty“. „Vo večerných hodinách sme zaradili do programu šialenú paródiu na známy romantický film v podaní rimavskosobotského divadla Alterna Angelika po 20. rokoch a na záver podujatia prevedieme účastníkov gotickou cestou,“ uzavrela Regina Špitálová z MsKS.

Vyhlasovateľom prehliadky a zároveň odborným garantom je Národné osvetové centrum z poverenia a s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

[nggallery id=729]

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross