No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Veľký, menší a najmenší: v obci vznikne kráľovstvo hradov a zámkov regiónu

1. apríla 2021 | |  | |

HALIČ – Obec v okrese Lučenec, ktorá je známa najmä vďaka Haličskému zámku, sa bude pýšiť aj zmenšenou verziou svojej dominanty. Návštevníci obce na jednom mieste nájdu malé kráľovstvo hradov a zámkov, kostolov i pamiatok regiónu.

15 dominánt na jednom mieste

Aj keď na Slovensku už niekoľko parkov miniatúr je, ten v Haliči bude výnimočný. „Chceme sa zamerať na dominanty regiónu. Vybrať tie najkrajšie stavby, ktoré máme v Novohrade. Samozrejme, mal by tam byť Haličský zámok, synagóga v Lučenci, Fiľakovský hrad, Šomoška, Divínsky hrad, kostol so zvonicou v Starej Haliči,“ menoval starosta obce Alexander Udvardy, podľa ktorého do parku umiestnia až 15 miniatúr. Jednou z nich bude aj umelé jazierko s rybkami, ktoré bude predstavovať rybník v Tomášovciach.

Článok pokračuje pod reklamou



Zmenšené verzie pamiatok či dominánt majú ľudí prilákať aj k ich skutočným predlohám. V parku si o nich budú môcť prečítať aj niekoľko zaujímavostí a základných informácií, napríklad aj to, ako ďaleko sa daná pamiatka nachádza. „Chceme, aby si potom návštevníci išli pozrieť ten originál,“ vysvetlil starosta. Svoje miniatúry budú mať aj zmenšené dominanty – v podobe suvenírov.

Možno vzniknú vďaka 3D tlači

Pôvodným zámerom obce bolo, aby zmenšeniny vytvorili regionálni rezbári, sochári či kováči. Miniatúry by tak boli z rôznych materiálov. „Zatiaľ je celý projekt v štádiu rozpracovania. Bojím sa, že pre krátkosť času to takýmto spôsobom nestihneme,“ vyjadril sa starosta. Projekt totiž musia dokončiť do konca tohto roka. „Uvažujeme aj nad alternatívou, že by sme to vyriešili 3D tlačou. Myslím si, že by to bol prvý park miniatúr, ktorý by vznikol takto.“

Obec získala na projekt dotáciu vo výške 18-tisíc eur. „Odsúhlasila nám to Rozvojová agentúra BBSK cez OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie,“ povedal starosta obce. Novú turistickú atrakciu návštevníci obce nájdu na začiatku obce na jednej z križovatiek, neďaleko cintorína „To miesto bolo kedysi sklad cestárskeho posypového materiálu. Chceme ho pretvoriť, aby bolo krajšie,“ dodal Udvardy.

Obec Halič teda stavila na turizmus. Plánovaný park miniatúr by mal byť súčasťou náučného chodníka. Podľa starostu by dotáciu na jeho vybudovanie chceli získať z Ministerstva investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v rámci regionálnej výzvy. „Náučný chodník by mal spojiť všetky významné body u nás v Haliči – pôjde od železničného strážneho domčeka, ktorý sme obnovili, popri pamätnom dome maliara Tivadara Kosztku Csontváryho, moderných kultúrnych pamiatok a mal by pokračovať až ku parku miniatúr, ďalej popri cintoríne až do Starej Haliče ku kostolu,“ opísal trasu plánovaného náučného chodníka starosta Udvardy.

Rimava.sk začína s častejším informovaním z regiónu Lučenca a okolia. Ak máte záujem o spravodajstvo a zaujímavosti z tejto oblasti, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach Facebook a Instagram. Ak máte záujem o reklamu, navštívte túto sekciu na našej stránke.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross