No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Piatkajšia finisáž Pivovarčiho „Alchýmie umenia“ aj pre milovníkov piva

7. januára 2009 |  | 

Už iba pár dní bude v Galérii Ganevia v rimavskosobotskom dome kultúry sprístupnená autorská výstava Jána Pivovarčiho - Alchýmia umenia. Ako sa pre Rimava.sk vyjadril autor, výstava vyvrcholí finisážou-demontážou, v rámci ktorej sa bude demontovať objekt z viac ako 300 pív, ktorý sám postaví. Konkrétne o ňom zatiaľ hovoriť nechcel. Podľa jeho slov už jednu pyramídu urobil a uvidí, či ju zopakuje, alebo urobí niečo iné. Podstatné podľa Pivovarčiho nebude odhalenie objektu, ale jeho rozoberanie a pitie, čím zároveň autor pozýva na finisáž pivárov. „Ako elixír života treba vstrebať aj to umenie, aj to pivo,“ povedal s úsmevom Pivovarči.

Výstava pozostáva z viacerých tematických prezentácií – Metamorfózy obrazu, Francisca, František I., Jozef II. a trojrozmerných objektov. „Samotným telom a dušou prezentácie Edisson je mosadzno – medený korpus (jadro) vykurovacieho kotla. Objekt som tak upravil, že môže reprezentovať samostatne poňatú priestorovú plastiku v inštalácii so svetlami, ale aj bez nich, ako čistú „figúru“. A tiež môže byť vyťažený pre grafické výtvarné spracovanie, ktoré predstavujem v rámci tejto výstavy,“ povedal autor výstavy, povolaním reštaurátor Ján Pivovarči.  

Ján Pivovarči žije a tvorí v Tisovci a v Rimavskej Sobote. Pre Gemersko-malohontské múzeum (GMM) zreštauroval niekoľko historických obrazov. Medzi inými aj vzácnu olejomaľbu Návšteva Krista u Márie a Marty. Zreštaurované dielo bolo prezentované v rámci výstavy Tajomstvá obrazu v GMM. Z výtvarných žánrov sa venuje najmä krajinomaľbe a voľným citáciám a parafrázam zreštaurovaných diel. Vo svojej tvorbe využíva procesy starých technologických postupov v spojení s využitím počítačových grafických programov, čím docieľuje mimoriadne esteticky pôsobivý výsledok. Mestské kultúrne stredisko chce výstavou pri príležitosti autorových 50-tych narodenín sprístupniť verejnosti jeho originálny výtvarný prejav.

Finisáž sa začne v piatok, 9. januára, o 16.00 hod.

Zdroj: Rimava.sk, MsKS


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross