No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Pod Krásnou Hôrkou sa cez víkend strhnú boje. Tu je program hradných hier!

4. augusta 2014 |  | |

ilustračné fotoPod hradom Krásna Hôrka sa opäť stretnú milovníci histórie, aby všetkým zvedavcom z blízkeho aj širokého okolia predviedli, ako sa v stredoveku žilo a bojovalo. Počas celého týždňa pred začiatkom podujatia sa zídu šikovní remeselníci zo všetkých kútov Slovenska, ktorí na lúke pod hradom vybudujú  mohutnú pevnosť a stredoveké mestečko. Práve tu budú celý víkend hostiť bojovníkov zo srdca Európy. V sobotňajšom súboji o tábor sa pred bránou stretnú vojská z celej histórie – starí Vikingovia budú pochodovať spoločne so švajčiarskou gardou a podporovaní paľbou husitskej artilérie sa vrhnú na hradby, ktoré bude brániť Kráľ Žigmund, Slovania a ďalší udatní bojovníci. Pevnosť však nesmie padnúť za žiadnu cenu! Preto z radov divákov a najmä detí kráľ naverbuje novú armádu, ktorá by mala nachýliť misku váh na jeho stranu.

Chystá sa aj nočná bitka, najmasívnejší a najtvrdší súboj všetkých doposiaľ bojujúcich rytierov.
Okrem bojov budú môcť diváci sledovať počas celého dňa bežný stredoveký život vo vnútri mestečka. Remeselníci budú predávať svoje výrobky a predvádzať svoju zručnosť, kuchári budú variť, piecť, údiť a grilovať sýte pokrmy pre mocných rytierov aj cnostné dámy. Markytánky budú ošetrovať ranených, služobníctvo sa bude starať o zvieratá a svojich pánov. Hostí rozveselia doboví hudobníci, krásne orientálne tanečnice a dvorné dámy s ich tancami.

Klenot nad všetku zábavu nasadia hrdé dravce, čoby páni oblohy, v spolupráci so svojim partnerom majstrom sokoliarom. Na divákov čaká aj tombola,  súťaže, atrakcie, divadlo, hry a mnoho ďalšieho.

Po ukončení turnaja a slávnostnom vyhlásení víťaza stredoveké mestečko na chvíľu zmĺkne a všetci sa vrátia znovu do súčasnosti, začne sa zábava na hlavnom pódiu, kde vystúpia obľúbené kapely a hudobníci. Hodinu pred polnocou, keď utíchne hudba, ozvú sa bubny a v stredovekom mestečku sa rozhoria desiatky ohňov. Strážny na veži zvolá „poplach“  a zaznejú salvy diel. Vzduchom budú svišťať horiace šípy a planúce baranidlo bude pravidelne udierať na bránu. Keď však brána padne, nebude to koniec, ale začiatok veľkého vyvrcholenia programu. Po prvýkrát na Slovensku bude nočný "bogur", najmasívnejší a najtvrdší súboj všetkých doposiaľ bojujúcich rytierov. Po nich nastúpia krásne orientálne tanečnice a ohňová šou. Pre tých, ktorí ešte stále nebudú mať dosť, je do druhej hodiny rannej pripravená hudobná zábava.  Celým podujatím od rána až do noci bude návštevníkov sprevádzať zlovoľný Krvavý Jorik, ľahkomyseľný Kráľ Žigmund a jeho nepodarený sluha Žán, ktorí sa budú starať o to, aby mali hostia celý deň úsmev na perách.

Počas celého dňa sú pripravené aj sprievodné akcie ako mini zoo, výstava dravcov, výstavy zbraní a zbrojí, dobové tábory, historická kuchyňa, lukostreľba pre divákov, súťaže pre deti aj dospelých, ukážky remesiel, jarmok, tombola, aréna pre deti, skrášľovacie procedúry, Tašíkovo – Rozprávkový Košický kraj. Tešiť sa tiež môžete na staré bojisko, kráľovskú čokoládu, výrobcu štítov, predavača historických tkanín či šermiarsku tombolu.

IX. Krásnohorské hradné hry budú v sobotu, 9. augusta. Program je prispôsobený aj pre prípadné daždivé počasie či extrémne horúčavy.

plagát

Zdroj: Sponzorovaný článok
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross