No active "ca-sidebar-197687" sidebar

POD SOBOTSKOU BRÁNOU: Rimavská Sobota opäť ožije folklórom

18. septembra 2020 |  | 

Mestské kultúrne stredisko aj tento rok pripravilo pre všetkých milovníkov tradičnej ľudovej kultúry jednodňový folklórny festival POD SOBOTSKOU BRÁNOU. Nádvorie Čierneho orla tak v sobotu 19. septembra ožije miestnym folklórom, v závere dňa podujatie vyvrcholí vystúpením charizmatického speváka rusínskych ľudových piesní Štefana Šteca a folklórnej skupiny FAJTA v divadelnej sále Domu kultúry o 18.00 hod. Celý program umocnia tanečné vstupy košického FS HORNÁD, účastníkov prvej série úspešnej televíznej šou RTVS – ZEM SPIEVA.

Vystúpenie bude venované najmä piesňam z nového albumu Duje vitor, no podľa organizátorov z Mestského kultúrneho strediska sa diváci môžu tešiť aj na staršie skladby. „Počas dopoludnia vystúpia na nádvorí Čierneho orla miestne dospelé folklórne súbory Rimavan a Háj, ako aj spevácka skupina Lieščina,“ informuje Regina Špitálová z MsKS. Podľa jej slov sa diváci môžu stretnúť s ľudovými a umeleckými výrobcami. Nebude chýbať tradičný trh s dobrotami ako sú muránske buchty, či vynikajúce vínko PÁDÁR, tanečný dom i tvorivé dielne pre deti. "Samozrejme, všetko sa uskutoční s rešpektovaním aktuálnych nariadení a so zabezpečením opatrení," upozornila.

Vstupné na večerný program ŠTEFAN ŠTEC & FAJTA a FS Hornád je 10€. Vstupenky si môžete zakúpiť v MsKS a cez online systém na www.kulturars.sk i priamo na mieste.

Začiatok je naplánovaný na 9.00 hodinu ráno, kedy sa otvoria brány Čierneho orla pre všetkých miestnych ľudových remeselníkov a výrobcov s originálnymi výrobkami z kože, dreva, látky a iných zaujímavých materiálov. Na miestnom trhu nebudú chýbať originálne vyšívané i háčkované odevy, tkané koberce, med a výrobky z neho, tašky s folklórnou tematikou, voskové obrúsky, drotárske výrobky, prírodné voňavé mydielka. Nájdete tam aj miestne fajnoty, čerstvé pečivo, bezlepkové koláče i chlieb, vychýrené muránske buchty aj ríbezľové víno Pádár. Deti si budú môcť v tvorivej dielni vyrobiť plstený prívesok inšpirovaný gemerskou výšivkou či zapojiť sa do nácviku tanečných krokov v škole tanca.

Podujatie organizuje Mestské kultúrne stredisko v spolupráci so SOŠOS s finančnou podporou z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom podujatia. Mediálnymi partnermi podujatia sú: Rimava.sk, TV Rimava, Gemerské zvesti a Kam do mesta.

Zdroj: Rimava.sk, MsKS Rimavská Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross