No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Projekt Mesto kultúry Revúca: Pripravené pre vás majú scénické divadlo, vernisáž grafických prác i komunitný blší trh

15. marca 2023 | |  | 
Ilustračná fotografia. Zdroj: Archív Ové Pictures

REVÚCA – Prehľad podujatí organizovaných v rámci Mesta kultúry Revúca pokračuje aj v 42. kalendárnom týždni od 13. marca do 19. marca.

Priaznivci divadla, moderného výtvarného umenia, a tiež nakupovania, vymieňania a predávania, si prídu na svoje. "Už vo štvrtok 16. marca k nám opäť zavíta Divadlo Kontra s prvým uvedením autorského scénického čítania inscenácie Andersa Lustgartena, Lampedusa. V piatok a sobotu 17. a 18. marca pokračujeme prezentáciou tvorby a výstavou prác renomovaného grafického a animačného štúdia Ové Pictures. A rovnako v sobotu 18. marca pozývame Revúčanov i návštevníkov mesta na obľúbený komunitný blší trh v Mestskej tržnici, tentoraz venovaný téme jari a veľkonočného obdobia. Viac informácií o jednotlivých podujatiach prinášame v tejto tlačovej správe. Prijmite pozvanie na Gemer, prepnite na Revúcu a zažite ich spolu s nami," informoval za Mesto kultúry Revúca 2022 Martin Pižem.

Článok pokračuje pod reklamou


DIVADLO KONTRA V REVÚCEJ: LAMPEDUSA

Čas a miesto: Štvrtok 16. marca 2023, o 9:00 hod. v Odbornom liečebnom ústave Predná Hora, o 18:00 hod. v Mestskom kultúrnom dome v Revúcej

Taliansky ostrov Lampedusa sa stal v uplynulom období stredobodom pozornosti Európy. V médiách rezonuje najmä v súvislosti s utečeneckou krízou, prílivom utečencov zo severnej Afriky. Niektorým z nich sa ostrov podarí dosiahnuť, iní v studených vodách Stredozemného mora prichádzajú o svoje životy. Silnú a závažnú divadelnú hru na túto tému s rovnomenným názvom Lampedusa z pera oceňovaného britského dramatika Andersa Lustgartena na Slovensku ako prvé spracovalo a uviedlo Divadlo Kontra zo Spišskej Novej Vsi. Už najbližší štvrtok 16. marca ju formou scénického čítania predstaví pacientom Odborného liečebného ústavu Predná Hora, ako aj širokej verejnosti v Meste kultúry Revúca. 

Trojica hercov v predstavení rozvinie témy prisťahovalectva, biedy, zúfalstva, nádeje, prosperity a medziľudskej empatie. Divák vstúpi do sveta tých, ktorých úlohou je na Lampeduse presadiť nové tvrdé pravidlá: talianska pobrežná stráž a vymáhač dlhov z Leeds. Ako to robia? A čo sa s nimi stane? Tento vážny text pretkaný decentným humorom ukazuje, že veľa vecí vo svete – ak nie úplne všetko – je neviditeľne prepojených, čím ďalej tým viac. A nezáujem a nevšímavosť nás môže dobehnúť v inej forme, na ktorú nebudeme pripravení... 

Predpredaj a rezervácia lístkov na večerné predstavenie pre verejnosť v cene 3 eur prebieha v pokladni Mestského kultúrneho strediska v Revúcej. Predstavenie pre pacientov Odborného liečebného ústavu Predná Hora Divadlo Kontra odohrá bezplatne. Divadlo Kontra je profesionálne divadlo so stálou scénou v Spišskej Novej Vsi. Svojím zameraním je na Slovensku ojedinelé: sústredí sa na medzinárodne úspešné dramatické diela, ktoré na Slovensku neboli doposiaľ uvedené. Za svoje autorské predstavenia i adaptácie boli ocenení na prestížnych podujatiach doma i v zahraničí. Divadlo Kontra sa v rámci programu Mesta kultúry Revúca doposiaľ predstavilo s inscenáciami „Nenávidím“, „Life kouč“ a „Hamlet“.

Zdroj ilustračnej fotografie: Alan Kurd rescues 133 migrants over the weekend_Photo Joris Grahl Sea-Eye

OVÉ – Prezentácia tvorby a výstava prác štúdia Ové Pictures

Čas a miesto: Piatok 17. marca od 17:00 a sobota 18. marca 9:00 – 19:00 hod., výstavná sieň Mestského domu kultúry v Revúcej

Už najbližší piatok a sobotu v Revúcej privítame dve špičkové slovenské dizajnérky a výtvarné umelkyne, Michaela Čopíková a Veronika Obertová, ktoré od roku 2010 tvoria pod značkou ich spoločného štúdia Ové Pictures. Vytvárajú animované filmy, dizajn, výtvarné diela klasických aj nových médií. Formálne sa ich tvorba postupne posúvala od tradičnej animácie k rôznorodejším formám a presahom. Za sebou majú množstvo domácich projektov a medzinárodných spoluprác. Medzi ich najúspešnejšie diela patrí animovaný film Nina (2014), interaktívna výstava Hľadanie krásy (2016 – 2018), konceptuálny film pre japonskú Hondu (2019), animácie k dokumentárnemu cyklu Prvá (2014 – 2016) alebo motion-design pre Radio_Head Awards (2011 – 2020). Za svoje diela získali ocenenia Národná cena za dizajn v kategórii komunikačný dizajn (v rokoch 2020 a 2022). 

V piatok 17. marca o 17:00 hod. sa vo výstavnej sieni Mestského domu kultúry v Revúcej za účasti oboch autoriek uskutoční vernisáž výstavy ich grafických prác, ktorú o 18:00 hod. doplní premietanie autorských animácií štúdia Ové Pictures. Počas soboty 18. marca od 9:00 do 19:00 hod. bude výstava voľne sprístupnená pre širokú verejnosť.

Ilustračná fotografia. Zdroj: Archív Ové Pictures

JARNÝ BLŠÁK

Čas a miesto: Sobota 18. marca, 11:00 – 16:00 hod., Mestská tržnica v Revúcej

Najbližšiu sobotu pozývame širokú verejnosť na v poradí už piaty komunitný blší trh. Tradícia blších trhov v revúckej Mestskej tržnici, ktoré aktuálne pripravujeme každé dva mesiace, vznikla na základe mesta kultúry a veľkého záujmu a pozitívnych odoziev Revúčanov po prvom blšom trhu v júni 2022. 

Článok pokračuje pod reklamou


Piaty „blšák“ bude špeciálne tematicky venovaný jarnému obdobiu a Veľkej noci. Návštevníci trhu budú mať možnosť predať, vymeniť, darovať či kúpiť rozličné remeselné výrobky, úžitkové predmety, ozdoby a dekorácie, ktoré k tomuto obdobiu patria. Nákupom, predajom a výmenou na blšom trhu navyše majú možnosť prispieť k opätovnému využitiu výrobkov, ktoré by inak skončili v odpade a zažiť milé stretnutia s priateľmi, susedmi a známymi. Na blšom trhu opäť privítame aj miestnych remeselníkov s ich vlastnoručne vyrobenými remeselnými výrobkami. Miesto na trhu na predaj, výmenu či darovanie výrobkov bezplatne poskytneme každému, kto sa na blší trh prihlási prostredníctvom online formulára na webe Prepni na Revúcu v časti „Pridaj sa“. Pre ostatných návštevníkov a nakupujúcich je vstup na blší trh voľný, bez nutnosti registrácie.  

Ilustračná foto

Nový seriál blogov a rozhovorov s realizátormi podujatí Mesta kultúry Revúca

Od januára 2023 predstavujeme nový seriál rozhovorov s ľuďmi stojacimi za podujatiami Mesta kultúry Revúca vo forme „blogu“, ktorý je novým poučným vysielaním našej „televízie Prepni na Revúcu (TV PNR). Postupne v rámci neho predstavíme „créme de la créme“ pozadia mesta kultúry ako aj toho, čo v Revúcej po meste kultúry zostane. Doposiaľ sme zverejnili štyri rozhovory, ktoré sú dostupné na webe Prepni na Revúcu, www.prepninarevucu.sk, v časti TV PNR (a postupne budú pribúdať ďalšie):

  • Rozhovor s režisérom a kultúrnym referentom Mestského kultúrneho strediska v Revúcej, Jurajom Genčanským, o prípravách novej bábkovej divadelnej hry „Popolvár, najväčší na svete“, ktorej hlavnou myšlienkou je s pomocou divadelných ochotníkov oživiť bohatú tradíciu bábkového divadla v Revúcej. Na premiéru hry sa tešíme už 26. apríla 2023 o 19:00 hod. v Mestskom dome kultúry:  http://bit.ly/3jM0Tiv
  • Rozhovor s Michalom Kučerákom z pražského Centra súčasného umenia DOX o jeho autorskom projekte #DATAMAZE, ktorý 23. a 24. januára 2023 predstavil revúckym žiakom a študentom na Gymnáziu Martina Kukučína v Revúcej. Tento inovatívny projekt je zameraný na digitálnu gramotnosť a bezpečnosť na internete:http://bit.ly/3l2A5ep
  • Rozhovor so známym choreografom ľudových tancov Vladom Michalkom, ktorý s revúckym folklórnym súborom Lykovec aktuálne nacvičuje nový atraktívny folklórny program s pracovným názvom „Sviečka, bugáč a hruda zeme“: https://bit.ly/3Sj0vF6
  • Rozhovor s dramaturgom Činohry SND, pedagógom VŠMU, spisovateľom a tvorcom komiksov, rodákom z Revúcej, Danielom Majlingom o komikse, Gemeri, tradíciách a osobnostiach kedysi a dnes. Daniel Majling bol predsedom poroty komiksovej súťaže Stretnutie po rokoch Daxnera a Francisciho 2022: http://bit.ly/3EPvzXJ 

Ďalšie aktuálne prebiehajúce podujatia:

  • Veľké mapovanie umenia v Gemeri (20. októbra 2022 – 30. apríla 2023) – historicky prvé odborné mapovanie málo známych umeleckých diel z obdobia socializmu v regióne Gemer, so zapojením širokej verejnosti.
  • Kateřina Šedá sa prepla na Revúcu (1. júla 2022 – 31. mája  2023) – sociologický prieskum k vytvoreniu veľkoformátového participatívneho projektu pre Revúcu pod vedením renomovanej českej konceptuálnej umelkyne a sociálnej architektky Kateřiny Šedej. 

Ešte viac informácií o doterajších, aktuálne prebiehajúcich a pripravovaných podujatiach Mesta kultúry Revúca môžete nájsť na oficiálnej webovej stránke Prepni na Revúcu v časti „Program“.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross