No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Prvá autorská výstava Margaréty Tholtovej začína už túto stredu

30. marca 2009 |  | |

V galérii Ganevia v rimavskosobotskom Dome kultúry bude v apríli nainštalovaná prvá autorská výstava  rimavskosoboťanky Margaréty Tholtovej pod názvom Pocity. Vernisáž  je naplánovaná na stredu, 1. apríla, so začiatkom o 17-tej hod. Rimava.sk informovala Regina Špitálová z Mestského kultúrneho strediska v Rimavskej Sobote. Ako uviedla, kurátorom výstavy Margaréty Tholtovej bude známy rimavskosobotský maliar Gabriel Viktor Kurilla, u ktorého autorka začínala ako žiačka vtedajšej ľudovej školy umenia.

Podľa  slov kurátora sa Margaréta vo svojej tvorbe zameriava výlučne na olejomaľbu, kde okrem klasického podkladu - plátna, využíva aj iné materiály. V autorkinej tvorbe prevládajú rôzne odtiene teplých farieb, najmä červenej. Diela vychádzajú z prírodných motívov (Slnko a slnečnice, Orchidea), objaví sa aj stvárnenie historickej udalosti (Veľký tresk), alebo snaha o výtvarné zachytenie ľudských pocitov (Vlky, Etna, Fénix - Vnútorná explózia), z čoho vyplýva aj samotný názov výstavy Pocity.

Margaréta Tholtová, rod. Nádzražiová, sa narodila 21. marca 1967 v Rimavskej Sobote. Výtvarný odbor vo vtedajšej ĽŠU navštevovala v rokoch 1974 – 1982. Už vtedy sa prejavovala ako veľmi nadaná žiačka, ktorá získala viaceré medzinárodné ocenenia. Z nich najcennejšie je bronzová medaila za maľbu a Certificate of Merit na Shankar´s international children´s Competition v indickom Dillí. Vo výtvarnej tvorbe pokračovala aj v ďalšom období, väčšinou v anonymite a súkromí a svoje diela neprezentovala. Výnimkou bola v roku 1994  účasť na Výtvarnej Dubnici, kde bol ocenený jej obraz „Oči“. Teraz sa po dlhšej dobe na naliehanie okolia odhodlala predstaviť svoju tvorbu verejnosti.

Výstava  Margaréty Tholtovej potrvá do utorka, 21. apríla.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross