No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Prvé podujatie projektu Lokál je už za dverami, predstavia sa v ňom umelci z R. Soboty

6. januára 2023 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – Už koncom decembra sme vám priniesli informáciu o tom, že v Mestskom kultúrnom stredisku sa spúšťa od januára nový projekt s názvom LOKÁL.

LOKÁL je cyklus podujatí, ktorý dáva priestor umelcom z Rimavskej Soboty. V rámci januárového vydania sa v sobotu (14. 1.) od 18.00 hod., v bábkovej sále Domu kultúry predstavia Michaela Klučiarová a Vladis Juraš – vychádzajúca hviezda a Mesiac literárneho neba, ale aj miestna folková stálica M.E.L.L., ktorá odpáli už svoj 229. koncert. 

Článok pokračuje pod reklamou


Program podujatia:

18:00 – Autorské čítanie
Čítajú: Michaela Klučiarová a Mesiac
Moderuje: Tomáš Bálint

19:00 – Koncert M.E.L.L.

Zloženie:
Marian Lacko (spev, akustická gitara, perkusie), Katarína Fabová (spev, akustická gitara, perkusie), Milan Matucha (spev, basová gitara, saxofón, píšťala, perkusie), Radka Hodoňová (spev, vokály, perkusie), Martin Laczko (kajon, perkusie, basová gitara, akustická gitara), Dalibor Lang (violončelo, husle, spev, gitara, perkusie), Miroslav Švoňava (trúbka, flauty, perkusie, spev)

Vstupné na podujatie je dobrovoľné.

Účinkujúci:

Michaela Klučiarová

Má 18 rokov, pochádza z Uzovskej Panice a študuje na Obchodnej akadémii v Rimavskej Sobote. K poézii a písaniu ako takému má blízko už od malička. Medzi jej prvé diela patrí báseň o seriáli Búrlivé víno, čo sa jej dnes už javí komické, no 10-ročná Michaela ju vnímala ako vrchol umenia. Neskôr sa k poézii vracala stále častejšie, najmä, keď sa cítila nedocenená či nevypočutá. Považuje ju za skvelý spôsob terapie. „Myslím si, že poznámky v mobile alebo voľné strany zošitov tu pre mňa budú vždy, keď ich budem potrebovať,“ hovorí mladá poetka, ktorá sa venuje aj čítaniu kníh, fotografovaniu či joge.

Mesiac

Nikto netuší, z akej planéty pochádza, ale dlhodobo má svoje ufo zaparkované v Rimavskej Sobote, kde pôsobí ako umelec so zameraním na slová a poéziu. Po Cyrilovi a Metodovi je v dejinách Slovenska tretím človekom, ktorý sem v roku 2019 priniesol písmo. Avšak nie je úplne jednoduché na čítanie, lebo ani jeho nie je stále ľahké prečítať. Pre tých, ktorí nevedia dobre čítať, aj ilustruje. Nakreslil kalendár Lunarium, sedmové karty Artykarty a tarotové karty Tarotarty.

Jeho prvá a zatiaľ posledná knižka „Po smrti začneme krajšie žiť“ vznikala počas nespavých nocí. Pracoval na nej od decembra 2021 po august 2022 a vyšla v septembri. Mal v sebe nahromadených veľmi veľa slov, ktoré plátna nedokázali uniesť, a tak sa rozhodol dať im knižnú podobu. Jej prvé strany ho vždy zamrzia, lebo sú o nie úplne veselých vzťahoch. V jej strede si však prechádza prerodom, ktorý má miestami až duchovný náboj, a na záver sa opäť naučí cítiť a žiť. Na spoluprácu si prizval aj niekoľko šikovných ľudí, ktorí knižku obohatili svojimi veršami či ilustráciami.

M.E.L.L.

Dnes už legendárna folková formácia vznikla koncom leta 1997 z pôvodného pesničkárskeho dua Edita Kováčová (Andel) – Marian Lacko, rozšírením o ďalších dvoch hudobníkov. Odvtedy sa v skupine udialo niekoľko personálnych zmien. Vo svojej tvorbe sa zameriavajú na zhudobňovanie vlastných textov a básní slovenských autorov. Základ ich tvorby tvorí folková hudba, no cítiť v nej presahy aj do iných žánrov, ako sú blues, jazz či world music.

Skupina má za sebou množstvo koncertov po celom Slovensku, v Českej republike aj Poľsku. Vystúpila na folkových festivaloch v Banskej Štiavnici (Strunobranie), Spišskej Novej Vsi (Strunobranie), Bratislave (Folkové Vianoce, Folkové leto), Žiline (Večernica), Prešove (Sigord), Ružomberku (Slovenská trampská porta), Kremnici (Kremnické laso), ale aj v Ostrave (Klub Parník, Festival Setkání, Festival Kajdeš), na Zámku Plumlov (Scénické léto), v poľských Swietochlowiciach (Festiwal Polki), Slovenskom rozhlase (Supershopa) či letnom tábore umenia LETAVY (Rimavská Sobota – Kurinec, Krokava, Kokava – Línia). Naposledy sa predstavili v roku 2021 na podujatí Artánok v Leviciach.

V roku 1998 sa skupina stala laureátom celoštátneho festivalu Strunobranie, kde získala hlavnú cenu poroty i divákov. Na tom istom festivale získali v roku 2000 Cenu za žánrové obohatenie folkovej hudby, o dva roky neskôr obsadili druhé miesto medzi folkovými skupinami a v roku 2007 získali Ocenenie za rozvoj folku. V roku 1998 nahrali svoje prvé sólové CD s názvom „Zrýchlene“, ktorého krstným otcom sa stal známy slovenský básnik a vydavateľ Daniel Hevier.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross