No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. Sobota bude dejiskom 20. ročníka celoštátnej prehliadky divadiel pre deti

31. mája 2011 |  | 

Od 2. do 3. júna sa v priestoroch rimavskosobotského Domu kultúry opäť stretnú priaznivci ochotníckeho divadla z celého Slovenska. Uskutoční sa 20. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky ochotníckeho divadla dospelých hrajúcich pre deti s názvom Divadlo a deti 2011 Rimavská Sobota.

Na tohtoročnej prehliadke privíta Mestské kultúrne stredisko viac ako 100 divadelníkov z celého Slovenska, zastúpenie bude mať Bratislava, Prievidza, Dolné Orešany, Žemberovce, Dunajská Streda,  Polomka, Košice, Levoča, Tvrdošín a Ružomberok. „Všetci sú víťazmi krajských súťaží,“ povedal riaditeľ MsKS a zároveň člen trojčlennej poroty Ľubomír Šárik. „Prekvapivo máme zastúpenie z každého kraja, čaká nás žánrová, druhová i tematická pestrosť od autorského divadla až po klasiku v podobe Shakespeara,“ avizuje Šárik a dodáva, že podľa jeho očakávaní bude kvalita jednotlivých predstavení i celej prehliadky tento rok vyššia ako zvyčajne a detský divák sa má na čo tešiť.

Víťazný kolektív postúpi na vrcholnú prehliadku slovenského ochotníckeho divadla, na Scénickú žatvu do Martina. Detské publikum, ktoré je adresátom celej prehliadky, má možnosť vidieť počas dvoch dní osem divadelných predstavení a dve scénické miniatúry.

„Dôležitou súčasťou festivalu, určenou všetkým účastníkom, je kritická reflexia divadelných predstavení, so zámerom skvalitniť prácu dospelých ochotníkov, poukázať na problémy s detským publikom a vzájomne si vymeniť skúsenosti,“ poznamenal divadelný teoretik a dramaturg Ľubomír Šárik.

Detské publikum zabavia a rozosmejú vo štvrtok 2. júna o 16:00 hod. na Hlavnom námestí profesionálni herci Divadelného združenia K.B.T.  z Popradu interaktívnym predstavením inšpirovaným známou rozprávkou s názvom "Hra na prasiatka alebo 3 x bravčové". Predstavenia sú prístupné okrem škôl aj pre verejnosť.

Vyhlasovateľom a zároveň odborným garantom prehliadky je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR. Celé podujatie sa koná pod záštitou primátora mesta Rimavská Sobota s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Organizátorom je už jedenásty rok Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota, ktoré prebralo prehliadku od mesta Čadca.

Zdroj: Rimava.sk, MsKS Rim. Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross