No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. SOBOTA: V meste sa opäť zídu mládežnícke zbory z celého Slovenska

12. mája 2014 |  | | |

mladez spieva 2012Jediná celoštátna postupová súťaž a prehliadka mládežníckych speváckych zborov Mládež spieva, ktorá sa koná vždy v párnych kalendárnych rokoch, sa už po tretíkrát uskutoční v Rimavskej Sobote. Podujatie sa začne v piatok, 16. mája, samotná súťaž je naplánovaná na sobotu.

V celoštátnom kole Mládež spieva 2014 bude súťažiť deväť mládežníckych speváckych zborov, vybraných z krajských kôl súťaže a prehliadky, spolu 280 mládežníkov. Súčasťou slávnostného otvorenia bude koncert hosťa prehliadky –50 členného kolektívu Miešaného zboru a sláčikového komorného orchestra Konzervatória zo Žiliny. Predstavia sa v piatok o 19:00 hod. v rímsko-katolíckom kostole. Počas hodinového koncertu odznie aj dielo  známeho barokového skladateľa Antonia Vivaldiho Gloria, ktorú s úspechom uviedli v roku 2013 v Budapešti.

Na súťažnom koncerte v sobotu 17. mája od 9:30 hod. v divadelnej sále Domu kultúry vystúpia:

- Komorný miešaný mládežnícky zbor Musica Camerata pri Gymnáziu sv. Františka Assiského v Levoči
- Dievčenský SZ pri Gymnáziu a ZŠ S. Máraiho v Košiciach
- SZ Primula pri ZUŠ Ferenca Liszta v Štúrove
- Dievčenský SZ Cambiar La Mùsica z Pohronskej Polhory
- Spevácky zbor pri ZUŠ v Senici
- Komorný SZ Free Harmony pri ZUŠ v Poprade
- Dievčenský SZ Gaudeamus z Prešova
- Dievčenský SZ IUVENTUS PAEDAGOGICA pri SPgŠ v Levoči
- Dievčenský zbor TEMPO pri Konzervatóriu, Exnárova 8,  Košice

Program prehliadky obohatí promenádny koncert na Hlavnom námestí v sobotu, 17. mája o 16:30 hod. Bude zároveň pozvánkou na večerný galakoncert zborov, ktorý sa začne o 19:00 hod. V rámci galakoncertu vyhlásia výsledky súťaže a odovzdajú ocenenia súťažiacim zborom, ako aj jubilujúcim zborovým telesám a dirigentom.

[nggallery id=1396]

V poradí 45. ročník Mládež spieva, ktorý z poverenia Ministerstva kultúry SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásilo a odborne garantuje Národné osvetové centrum, organizačne zabezpečuje Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote.

Odborná porota bude pracovať v zložení: prof. MgA. Blanka Juhaňáková, ArtD. (predsedníčka), držiteľka ocenenia Krištáľové krídlo za rok 2011 v kategórii hudba za mimoriadne dirigentské a zbormajsterské umelecké výkony na medzinárodných hudobných scénach v roku 2011, Mgr. Tatiana Švajková, PhD., doc. Mgr. art. Štefan Sedlický, PaedDr. Alfonz Poliak, PhD., a Mgr. Jiří Slovík. Porota zaradí súťažiace zbory do výkonnostných pásiem podľa tzv. neerpeltského systému a navrhne udelenie cien spoluorganizátorov.

Vzdelávaciu časť podujatia bude tvoriť workshop pre spevácke zbory a rozborový a hodnotiaci seminár pre dirigentov, na ktorom bude odborná porota verejne hodnotiť výkony súťažiach zborov.

Zdroj: MsKS R. Sobota
Rimava.sk je mediálny partner podujatia

 

 

 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross