No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. SOBOTA: Život sa pomaly rozbieha aj v kultúre. Aké sú plány v Dome kultúry?

V súvislosti s postupným uvoľňovaním pravidiel spoločenského života ohľadom koronavírusu, sa znovu začína dávať do pohybu aj kultúra v našom meste. Mestská galéria, Gemersko-malohontské múzeum i Mestská knižnica otvorili svoje brány pre verejnosť už minulý týždeň. Zaujíma nás však ako to bude v Dome kultúry, keďže viaceré ľuďmi očakávané podujatia sa kvôli situácii s ochorením COVID-19 neuskutočnili, niektoré boli zrušené, pri iných organizátori avizovali preloženie. Ako to teda vyzerá s plánmi do budúcnosti v rámci Mestského kultúrneho strediska v Rimavskej Sobote?



Podľa riaditeľky Milany Jutkovej, sa situácia postupne zlepšuje. „Od 1. júna opäť otvoríme priestory pre všetky naše kluby a krúžky, to znamená opäť sa tu bude spievať, tancovať, cvičiť, trúbiť. Od tohto termínu začne premietať aj Kino Orbis. Keďže návštevnosť jednotlivých predstavení je obmedzená na 100 divákov, na zakúpenie vstupeniek môžete použiť aj online predaj na www.kinoorbis.sk. Okrem toho už vieme náhradné termíny dvoch vynikajúcich predstavení, ktoré boli stopnuté v marci. Na takmer vypredané tanečné divadlo Rómeo a Júlia v réžii Jána Ďurovčíka sa môžeme tešiť v nedeľu, 11. októbra o 18:00 hod. Koncert známeho maďarského speváka Jánosa Brodyho bude v stredu, 28. októbra o 18:00 hod. Všetky zakúpené vstupenky ostávajú v platnosti, predaj naďalej pokračuje na www.kulturars.sk i priamo u nás. Predstavenie Radošinského naivného divadla Mužské oddelenie, ktoré bolo naplánované na 9. júna, sme po dohode s divadlom zrušili, nakoľko nie sú ešte jasné pravidlá, za ktorých by sa mohlo predstavenie odohrať. Peniaze za vstupenky vrátime v hotovosti, alebo na účet v prípade, že ste si vstupenky zakúpili online,“ uviedla riaditeľka.

Počas leta MsKS zostáva pri realizácii dlhoročných projektov a plánuje podujatia najmä v otvorenom priestranstve, na amfiteátri, nádvorí Čierneho orla, či v Mestskej záhrade. Pripravujú štyri letné koncerty 3. ročníka Sobotského jazztivalu, deti a ich rodičov radi privítajú na divadelných predstaveniach Rozprávkových prázdnin. „Termíny a interpretov zverejníme v dohľadnej dobe, je však na čo sa tešiť,“ avizuje MsKS. Začiatkom augusta v priestoroch amfiteátra budú očakávaní milovníci hudobných hitov známej maďarskej skupiny Neoton Familia, ktoré zaznejú v muzikáli „Szép nyári nap“ (Pekný letný deň).

V poradí 2. ročník multižánrového festivalu FRAJ sa presúva na 21. – 22. august 2020. Jeho témou zostávajú HRANICE, i keď napokon ich bude nutné skôr stavať, než búrať. Aj napriek obmedzeniam však organizátori veria, že si dva dni plné hudby, divadla, literatúry, diskusií či workshopov, prídu diváci užiť spolu s nimi. Podľa manažéra podujatia Tomáša Bálinta, z pôvodne avizovaných umelcov už potvrdili svoju účasť hudobníci Džumelec, Matej Tále, skupina Klipers, spisovateľ Michal Hvorecký, Divadlo Houže či Jakub Lužina a Gabo Žifčák so svojím komediálnym podcastom Lužifčák. Ďalšie mená, vrátane tohtoročného headlinera, pribudnú čoskoro.

Jedinečnú atmosféru 90. rokov a overené hity rimavskosobotskej kapely MADUAR ako Hafanana, Do It, Anjel, ktoré valcovali hitparády televíznych a rádiových staníc v celom Česko Slovensku, si vychutnáme na amfiteátri začiatkom septembra.

„Toto je náš plán do konca leta, tak dúfame, že podmienky a situácia bude priaznivá a my všetci pridáme do svojich životov opäť aj návštevu kultúrnych podujatí,“ uzavrela Jutková.

Zdroj: MsKS v Rimavskej Sobote


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross