No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Miliónová investícia a veľké plány s historickou budovou. Reduta Skalka sa stane centrom spoločenských udalostí

Zdroj: Pamiatkový úrad Slovenskej republiky/S. Ščepánová

JELŠAVA – Dvojpodlažnú dominantu centra mesta v nasledujúcich mesiacoch čaká rekonštrukcia. Objekt Reduty Skalka, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, nenachádzal využitie a už dlhšiu dobu chátral. Aktuálne prebieha príprava podkladov k vyhláseniu verejného obstarávania na dodávateľa rekonštrukčných prác, ktoré by malo byť ukončené v marci budúceho roka.

„Verejné obstarávanie prebieha v období od októbra tohto roka do marca budúceho roka,“ avizoval primátor mesta Milan Kolesár. Primátor uviedol, že celkové výdavky na plánovanú rekonštrukciu predstavujú približne 1 052 000 eur, z čoho jeden milión eur bol pridelený cez schému Grantov EHP a Nórska. „Spolufinancovanie mesta je 52 632 eur,“ vysvetlil.

Článok pokračuje pod reklamou


„S rekonštrukciou sa začne po ukončení a vyhodnotení procesu verejného obstarávania Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR,“ uviedol Kolesár a doplnil, že na budove reduty prebehne celková rekonštrukcia v podobe reštaurátorských prác, zabezpečenia sanitácie, nového vetrania a vzduchotechniky, elektrických prác a pribudne nové ekologické kúrenie. Reštaurátorské práce by mali začať v marci nasledujúceho roka.

Zdroj: Pamiatkový úrad Slovenskej republiky/S. Ščepánová

Nové priestory pre mládež, komunitu, na tvorbu umenia, ale aj na prednášky a workshopy

V budove po revitalizácii vznikne niekoľko priestorov pre široké verejné využitie. „Vznikne tu mládežnícke centrum, ktoré bude reagovať na vznikajúce potreby detí a mládeže. Tak isto multikultúrny priestor pre deti a mládež do 15 rokov, priestor na komunitné aktivity pre marginalizovanú rómsku komunitu a majoritu,“ vymenoval primátor Jelšavy. Ako dodal, pribudnú priestory, ktoré budú využívané na prednášky, semináre alebo workshopy.

V redute vznikne aj klubová miestnosť, ktorá môže byť využívaná na stretnutia pri čaji alebo prácu v príjemnom prostredí. „Bude tu aj galéria, ktorá bude slúžiť ako výstavné miesto pre mládežnícke umenie a reflexiu súčasného umenia,“ oznámil Kolesár. V budove podľa jeho slov vznikne aj herňa, ktorá bude slúžiť na hranie videohier, na skúšanie elektronických športov a iných digitálnych umení, a tiež hranie stolových spoločenských hier. Nadšenci hudobného umenia sa môžu tešiť na vznik tanečnej sály, ktorá bude slúžiť pre tanec i pre mladých DJ-ov. Tak isto bude prístupná aj skúšobňa pre nácvik hudobných kapiel.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako povedal primátor, vytvorí sa aj komunitná záhrada s vyvýšenými záhonmi, ktoré budú obsahovať jedlé a dekoratívne rastliny aj s kompostovaním. Prístupná bude aj komunitná kuchyňa.

„Bude sa využívať niekoľko základných kuchynských zariadení,“ povedal primátor. Ďalším priestorom bude rezidencia, ktorá by mala byť pridelená pre návštevníkov, dobrovoľníkov či ošetrovateľov. Tak isto pribudne aj vyspelá technológia v podobe telemostu. „Bude slúžiť na prepojenie centra mládeže s ostatnými regionálnymi centrami mládeže prostredníctvom zdieľaných obrazoviek,“ objasnil Kolesár. A napokon ďalším dostupným priestorom by sa malo stať úložisko, ktoré bude slúžiť na skladovanie vybavenia a nábytku.

Zdroj: Pamiatkový úrad Slovenskej republiky/S. Ščepánová

„Toto portfólio poskytuje dostatočné možnosti desegregácie a spolupráce na posilnenie dôvery medzi skupinami v meste a okolitom regióne, a tak isto vyzýva ďalšiu občiansku spoločnosť a ďalšie zainteresované strany na regionálnej, národnej a európskej úrovni, aby oslovili toto mladé publikum,“ doplnil Kolesár.

Polyfunkčná budova, ktorá bola v minulosti v Jelšave vybudovaná pre spoločenské aktivity, tak opäť prinesie mestu dôležitý kultúrno-sociálny význam.  


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross