No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Remeselníci z Maďarska vystavujú v Galéria Ganevia hračky z prírodného materiálu

10. júla 2009 |  | |

Včera v rimavskosobotskom Dome kultúry slávnostne otvorili výstavu diel maďarských remeselníkov. Ako napovedá názov výstavy „Detské hry remeselníkov“ remeselníci žijúci v župe Borsod- Abaúj- Zemplén na nej prezentujú hravé diela, hračky, ktoré svojou originalitou oslovia nielen deti, ale i dospelých. Podstatné je, že všetko je vytvorené z prírodných materiálov - detské hračky  z dreva, kukuričného šúpolia a z najrôznejších textílii. „Je dôležité, aby sa do rúk detí dostali ručne vyrobené hračky z prírodných materiálov a nie čínske haraburdy z umelej hmoty, ktoré zaplavili trh,“ povedala Bányaczki Lászlóné Mária, organizátorka výstavy, ktorej za aktivitu a kultúrnu činnosť udelila Maďarská republika cenu Teleki Blanka.

Na výstave sa prezentujú okrem samostatne tvoriacich remeselníkov najmä Waldorfská škola a Materská škola z Miškolca, ktoré zapájajú deti, mladých ľudí i rodičov v rámci školskej činnosti do výroby hračiek, osvojovania si  techník, zachovávania tradícií a hlavne ich vedú k využívaniu prírodných hračiek v bežnom živote. Zaplnené výstavné priestory boli počas vernisáže i miestom ukážky tvorby štyroch remeselníčok.  Výstavu poctil svojou návštevou aj známy budapeštiansky herec a rozprávkar Peter Levente.

Podľa Bányaczki Mária je to už v poradí tretia výstava, ktorá vznikla v spolupráci týchto inštitúcií. „Keď Rimavská Sobota prejaví záujem o ďalšiu výstavu, tak budeme prezentovať Spolok ľudového umenia Matyó,“ povedala pre Rimava.sk.

Organizátormi výstavy sú Mestské kultúrne stredisko, OV Csemadok Rimavská Sobota a Borsod-abaúj-zemplínska župná pedagogická a všeobecnovzdelávacia inštitúcia v Miškolci, ktorá zastrešuje a prezentuje diela viac ako 300 remeselníkov z piatich menších spolkov ľudového umenia. „Cieľom celej výstavy a činnosti našej inštitúcie je správna výchova dieťaťa. Oni sú naša budúcnosť,” uzavrela riaditeľka spomínanej inštitúcie Budai Erzsébet. Výstava potrvá do 29. júla.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross