No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Rimavská Baňa sa v sobotu rozvonia zabíjačkovými dobrotami

22. februára 2020 |  | | |

V sobotu, 22. februára, už od rána rozvoňajú Rimavskú Baňu tradičné zabíjačkové dobroty. Pri obecnom úrade sa stretnú majstri kulinári po piatykrát na tradičnej dedinskej zabíjačke. Počas dňa pripravia klobásky, paprikovú slaninku, hurky, škvarky či pravú zabíjačkovú kapustnicu, nebude chýbať ani teplé občerstvenie horúci čaj, grog, či varené vínko.
Podľa slov starostky Eleny Polóniovej sa predchádzajúce štyri ročníky konali hneď na začiatku roka.

„V tomto roku sa však poslanci obecného zastupiteľstva spolu s dobrovoľnými hasičmi rozhodli, že ukončíme fašiangové obdobie spoločne pri príprave tradičných zabíjačkových dobrôt,“ doplnila pre Rimava.sk s tým, že ide o oslavu konca zimy. „Prichádza jar, ktorá v tomto roku ani nemusí prebúdzať prírodu zo zimného spánku. Veríme, že toto skoro jarné počasie priláka našich občanov stráviť sobotu v dobrej nálade a pri dobrom jedle,“ dodala Polóniová.

Fašiangové tradície sú už tradične spojené s radovánkami, hodovaním a znamenitými jedlami. V okrese robí zabíjačky pár obcí. Rimavské Janovce majú pritom za sebou už sedem úspešných ročníkov a hodlajú v nich pokračovať. Majú tak už niekoľkoročnú tradíciu a tá najbližšia je naplánovaná podľa starostu obce Stanislava Krahulca na 1. mája. „Vychádza to na piatok, takže celkom dobrý dátum nás čaká,“ avizuje Krahulec. V januári sa zabíjačka konala aj v Rimavských Zalužanoch. Čoskoro budú vyhodnocovať najlepšie pripravenú klobásu po zaúdení. Súťažilo spolu sedem tímov. „Vlani hodnotilo približne 80 ľudí na výročnej hasičskej schôdzi. Vyhrali Juhaniakovci,“ uviedol starosta Rimavských Zalužian Milan Medveď.

Zdroj: Rimava.sk, PR-článok
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross