No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Rimavskosoboťan Marian Lacko vystavuje vo viedenskej galérii

9. decembra 2011 |  | 

Nie je len riaditeľom Základnej umeleckej školy v Rimavskej Sobote, učiteľom, divadelným režisérom, hudobníkom či zakladateľom umeleckého plenéra ale aj maliarom, ktorého obrazy aktuálne putovali do hlavného mesta našich západných susedov. Spolu s ďalšími štyrmi umelcami z Rumunska vystavuje Marian Lacko svoje obrazy vo viedenskej galérii Atelier 04.

Ako pre Rimava.sk povedal, za usporiadaním výstavy je Rimavskosoboťanka Adriana Péterová, ktorá žije vo Viedni, venuje sa tu aj umeleckej tvorbe a rozbieha vlastné projekty v galériách. Výstava, ktorú otvorili na Mikuláša, 6. decembra, spojila štyroch umelcov z Rumunka a jedného zo Slovenska. „Spolu je v galérii vystavených 26 obrazov, ich spoločným motívom je geometria, abstrakcia a prvky architektúry,“ povedal pre Rimava.sk Lacko, ktorý má vo Viedni sedem svojich obrazov. Podľa jeho slov sa na vernisáži stretla veľmi pestrá zmes národov a jazykov, hovorilo sa po nemecky, maďarsky, anglicky, rumunsky či rusky a gitarista bol dokonca kolumbijského pôvodu.

Táto výstava nie je jedinou viedenskou, na ktorej má Maňo Lacko svoje diela, tie budú aj na vianočnej predajnej výstave, ktorej hlavným mottom je umenie ako darček. Jeho obrazy sa však neraz dostali za hranice Slovenska už mnohokrát predtým, putovali do Čiech, Maďarska, Chorvátska, Poľska, Francúzska, USA či dokonca do Izraela. A kedy má na svoj koníček čas? „Maľujem, keď ma to chytí, podľa nálady. Aj teraz mám rozrobených niekoľko obrazov, nechávam to však v sebe dozrieť a tvorím vtedy, keď to tak cítim,“ prezradil Maňo. Ako podotkol, výstavu pripravuje aj na jar, kedy oslávi okrúhle životné jubileum.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross