No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Rimavskosobotské divadlo Alterna dvojnásobný víťaz celoštátnej súťažnej prehliadky

6. júna 2009 |  | |

V rimavskosobotskom Dome kultúry sa včera skončila dvojdňová divadelná súťažná prehliadka Divadlo a deti 2009. Stretlo sa na nej viac než sedemdesiat divadelníkov z celého Slovenska. Domáci divadelníci pod vedením Mariana Lacka získali dve hlavné ceny s nomináciami na vrcholnú prehliadku slovenského ochotníckeho divadla Scénická žatva 2009 v Martine.  V kategórii divadelných súborov zaujali porotu groteskným spracovaním rozprávky Hansa Christiana Andersena „Cisárove nové šaty“, v kategórii scénických miniatúr ohodnotili výkon Ľuda Janského v pantomimickej groteske „Môj kamarát“. „Veľmi ma teší, že sme dokázali zvíťaziť na domácej pôde, lebo tam je to obyčajne najťažšie, človek  pociťuje väčšiu zodpovednosť. Som rád, že po dvoch rokoch budeme opäť reprezentovať mesto na tomto najväčšom a najstaršom divadelnom festivale v Martine“ povedal pre Rimava.sk Marian Lacko, režisér oboch predstavení a riaditeľ Rimavskosobotskej ZUŠ.

V kategórii súborov nebolo druhé miesto udelené a na treťom mieste skončilo bratislavské Divadlo nespútaných adolescentov DNA Bratislava s inscenáciou „Kronika mesta Kocúrkovo“. Porota sa rozhodla udeliť individuálnu cenu Divadelnému súboru Kdesi sa vzalo a Špeciálnej základnej škole pre žiakov s telesným postihnutím z Dolného Kubína  za kolektívny autorský prístup v inscenácii „Len aby dobre bolo“.  V kategórii scénických miniatúr sa na druhej priečke umiestnili  divadelníci z bratislavského Divadla DIKO, ktoré pracuje so sluchovou postihnutou mládežou, s pantomímou „Láska na koncerte“.

Detské publikum počas dvoch dní malo možnosť uvidieť päť divadelných predstavení a dve scénické miniatúry. Všetky predstavenia hodnotila aj detská porota – Agora fórum, ktorá sa na víťazoch s hlavnou porotou zhodla len čiastočne, keď cenu primátora mesta Rimavská Sobota udelila domácemu súboru Alterna za scénickú miniatúru, ale najviac sa jej pozdávalo „Hráškove dobrodružstvo“ prievidzského Divadla „A“ a Divadla Shanti.

Predseda poroty a riaditeľ Mestského kultúrneho strediska Ľubomír Šárik pre Rimava.sk povedal, že úroveň tohto ročníka je priemerná: „Na tohoročnej prehliadke bolo zastúpených iba päť krajov, čo svedčí o tom, že v tejto kategórii sa veľa divadelných diel nezrodilo“, povedal Šárik, ktorý očakáva, že budúci rok to bude opäť lepšie.

Vyhlasovateľom prehliadky a zároveň odborným garantom je Národné osvetové centrum v Bratislave z poverenia Ministerstva kultúry. Celé podujatie finančne podporilo Ministerstva kultúry SR. Organizátorom je už desiaty krát Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote, ktoré prebralo prehliadku od mesta Čadca.

Zdroj: Rimava.sk, FOTO - MsKS RS


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross