No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Rimavskosobotskí bábkari pozývajú na premiéru novej hry

3. novembra 2014 |  | 

Bábkarský súbor dospelých BADIDOBábkarský súbor dospelých BADIDO uvedie 20. 11. v bábkovej sále Domu kultúry v Rimavskej Sobote premiéru bábkovej hry s maskami s názvom Karneval na popravisku. Pripomenú si tak 25. výročie od založenia súboru, ktorý od vtedy nepretržite pracuje pri MsKS.

Príbeh Karneval na popravisku napísal podľa renesančnej lyriky a troch príbehov z Boccacciovho Dekameronu Karel Brožek. Pre súbor ju upravil a režíroval Ľubo Šárik.
Podľa režiséra sa v inscenácii strieda divadlo masiek s humorným jarmočným šantením, ale súčasne sa zjavuje aj motív smrti ako súčasti života. Na jednej strane je ešte doznievajúci stredovek, ale súčasne už sloboda ducha, nástup renesančnej individuálnosti, ktorú najmarkantnejšie zastupuje láska ako nevyhnutný činiteľ ľudských osudov i konania.

„V inscenácii zaznejú verše Sebastiána Brandta z Lode bláznov, ako aj iné renesančné verše z príbehov Boccaccia. V každom z nich vyhráva ženský dôvtip nad ťažkopádnosťou mužov, manželov či milencov. Jedine opozícia Fortúny meniacej sa aj na Smrť polemizuje o novom videní sveta s mníchom. No táto polemika je skôr vedená láskavým tónom.“ opisuje priebeh inscenácie Šárik.
V inscenácii zaznejú pekné pesničky a kolektívna herecká výpoveď smeruje skôr k staršiemu publiku. „Ostatne – nikde sa nepredpisuje, že bábkové divadlo je iba pre deti...“ uzatvára Šárik.

Rimavskosobotskí divadelníci: Naďa Garajová, Helena Chrenková, Iveta Mičíková, Patrícia Košinová Michaela Antalová, Eva Weiterschützová, Oskar Vígh, Miroslav Kopec, Matej Kováč a Roman Čarnoký, ktorí v predstavení účinkujú, sľubujú divákom a fanúšikom bábkového divadla príjemný umelecký zážitok popretkávaný úsmevnými situáciami na javisku.

Inscenácia Karneval na popravisku vznikla s podporou Ministerstva kultúry SR. Druhá premiéra sa uskutoční v sobotu 22. 11. 2014 o 18.00 hod. Vstupné: 2€ / priamo na mieste.

Bábkarský súbor dospelých BADIDO

Zdroj: MsKS Rimavská Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross