No active "ca-sidebar-197687" sidebar

RONTOUKA: Folkloristi predvedú svadobné zvyky aj rozlúčku so slobodou

Klenovská rontoukaSvadobné obrady, piesne, ktoré sa spievali na svadbe, rozlúčku nevesty a ženícha s rodičmi, čepčenie. Tieto, aj mnohé ďalšie zaujímavosti, svadobné zvyky a tradície regiónu priblížia tento rok Gemersko-malohontské folklórne slávnosti, ktoré sa v Klenovci začínajú už v piatok, 27. júna, potrvajú do nedele. Klenovská rontouka prinesie aj ukážku z toho, ako sa stretávala mládež, ako vyzerala rozlúčka so slobodou aj pravá ľudová svadba. Návštevníci si budú môcť prezrieť staré svadobné fotografie, tradične na nich čakajú dvory plné jedál a hudby.

Program folklórnych slávností štartuje v piatok podvečer, otvoria dvory, jarmok a vystúpia najmenší folkloristi z detských súborov. V kultúrnom dome uvedú komorný program Roztratené zrnká, ktorý predstaví pôvodnú technológiu výroby zvoncov v Jelšave, keramiku zo Šivetíc a nárečie z obce Gemerský Milhosť. Ako pre Rimava.sk uviedla dramaturgička a riaditeľka slávností Stanislava Zvarová, chcú tak poukázať na tradície, ktoré dodnes pretrvávajú.

Po slávnostnom otvorení Klenovskej rontouky príde na rad spomienka na gemerského speváka Miroslava Barana aj folkloristu Pavla Bútora, ktorý sa sám zvykol podieľať na príprave Rontouky, zomrel vlani v júli. Večerný program bude patriť folklórnym súborom Karpaty z Bratislavy a Partizán zo Slovenskej Ľupče.

Nevesta musela poslúchať svokru, odvrávať sa nepatrilo. Musela vedieť napiecť chleba, priasť ľan, stihnúť práce doma aj na poli. Najlepšie bolo, ak pochádzala z dediny a nie z iného kraja, takú nevestu domáci neradi videli.
V sobotu sa už od rána otvoria dvory, svoje stánky rozložia remeselníci, predstavia sa heligonkári, bude sa súťažiť o starostkin dukát, chystajú školu spevu a tanca. Vystúpia Primášikovia, folkloristi predvedú, ako sa kedysi stretávali mladí ľudia, zlatým klincom programu bude ukážka pravej svadby v Gemeri-Malohonte a v Honte. "Predsvadobné a svadobné obdobie bolo popretkávané množstvom obradov, ktoré rodiny dodržiavali. Niektoré sa zachovali dodnes, niektoré už takmer upadli do zabudnutia. Súčasná generácia tak bude môcť na Klenovskej rontouke nazrieť do minulosti," avizuje Stanislava Zvarová.

Sobotňajší večer uzavrie tanečné divadlo  Čiernobiely svet v podaní Folklórneho súboru Vranovčan z Vranova nad Topľou.

Návštevníci si budú môcť v Klenovci pozrieť aj zaujímavé výstavy. "V kultúrnom dome budú vystavené svadobné fotografie z regiónu do roku 1945, je ich približne sedemdesiat," prezradila Zvarová a dodala, že fotografie poskytli aj obyvatelia regiónu. Samostatnou výstavou si pripomenú herečku, zaslúžilú umelkyňu Máriu Bancíkovú.

Ako riaditeľka slávností uviedla, tento rok je celý program Klenovskej rontouky sústredený do centra obce, na amfiteátri vystúpenia nebudú. Trojdňové podujatie podľa jej slov opäť pripomenie ľudové tradície, prinesie množstvo folklórnych vystúpení, v dvoroch si ľudia pochutnajú na dobrých jedlách. "Žijeme v regióne, v ktorom skutočne máme čo ukázať," uzavrela dramaturgička slávností.

Podujatie organizuje Obec Klenovec, Gemersko – malohontské osvetové stredisko a Občianske združenie RODON, s príspevkom Ministerstva kultúry SR, Obce Klenovec, Nadačného fondu Slovenskej sporiteľne v Nadácii Pontis, MAS Malohont, Nadácie Matice slovenskej a BBSK.

Zdroj: Sponzorovaný článok (Rimava.sk je hlavný mediálny partner podujatia)

 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross