No active "ca-sidebar-197687" sidebar

RONTOUKA: Klenovec zaplnia folkloristi, jarmočníci, remeselníci, dobré jedlo, zábava

Trojdňové folklórne slávnosti v Klenovci lákajú súbory zo Slovenska aj zo zahraničia a mnoho návštevníkov nielen z okresu ale aj z ďalekých kútov krajiny. Na Klenovskej rontouke ani tento rok nesmú chýbať vystúpenia folkloristov, jarmok ľudových remesiel, dobré jedlo, súťaže a veľa zábavy. Blíži sa 34. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností, budú 22. - 24. júna.

Program slávností sa začína pozývačkami po regióne v mestách Tisovec a Hnúšťa. Obec Teplý Vrch bude dejiskom jedného zo sprievodných podujatí v rámci projektu MAS Malohont pod názvom Kroje našich krajov.

Hlavný program bude prebiehať na Námestí Karola Salvu v Klenovci, vo dvoroch, ktorých bude tento rok 13, tiež na amfiteátri a v kultúrnom dome v Klenovci.
Na slávnostiach sa budú prezentovať domáce folklórne súbory a hosťujúce súbory z ďaleka aj z blízka, tento rok prídu zahraničné folklórne súbory Šafárik zo Srbska, Rusava a Hanačka z Českej republiky a Folklórny súbor USKUDAR z Turecka. Vystúpia tiež účastníci medzinárodnej tanečnej dielne v programe Mladí tanečníci a ďalší sólisti speváci a inštrumentalisti v rámci programov v jednotlivých dvoroch.

Pre návštevníkov sú pripravené súťaže, prehliadky a zaujímavé sprievodné podujatia, medzi nimi komorný program Roztratené zrnká, Remeselná škola, Škola spevu, Škola tanca, výstavy Remeslá Gemera-Malohontu a Od ľanu po plátno, tiež workshop Využitie tradičných remesiel ako návrat k prírode a burza národopisnej literatúry.

Súťažiť sa bude o Klenovecký syrec, vo varení baranieho guľášu a v jánošíkovských disciplínach o starostkin dukát. Uskutočnia sa tiež tradičné prehliadky heligonkárov a súťaž ľudových hudieb Drótova nôta.

Svoje stánky rozložia aj remeselníci, počas celého trvania slávností bude prebiehať jarmok remesiel.

Podujatie ukončia v nedeľu Služby Božie v Kostole ECAV a program Ľudová pieseň v kresťanskej kultúre v podaní Folklórnej skupiny Šajava z Kráľa.

[nggallery id=738]

 

[media url="http://www.youtube.com/watch?v=-n_TfPm4RJI" width="600" height="388"]

 

Videoreportáž z uplynulého ročníka Rontouky
[media url="http://www.youtube.com/watch?v=AYASdo9n7bc" width="600" height="388"]

 

Zdroj: Rimava.sk, GMOS, Sponzorovaný článok

 


Pri sponzorovaných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre. Možnosť komentovať je pri týchto článkoch dostupná len na výslovné želanie klienta.

 


 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross