No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Samo Trnka: Stand-up je najčírejšia forma humoru

6. mája 2015 |  | 

Samo TrnkaStand-up nie je na Slovensku až takou novinkou, ako by si mnohí mysleli. Jeho počiatky siahajú minimálne do éry legendárneho Andera z Košíc, ktorého sme však v tom čase ľudovo označovali slovom „zabávač“. V súčasnosti slovenský stand-up prekvitá najmä v Bratislave, kde funguje viacero stand-upových scén. Jednou z nich je aj obľúbený Pančlajn, ktorý má ambíciu osloviť predovšetkým intelektuálnejšieho diváka. Jeho zakladateľa, stand-up komika Sama Trnku, si budete môcť čoskoro vychutnať aj mimo svojej domácej scény, a to na akcii Red Ant SWING MAFIA v Rimavskej Sobote.

Pozor! Hľadá sa sobotský stand-up-ista!
Ak poznáte našincov, ktorí sa ostrosťou svojho vtipu vyrovnajú i ostrieľaným komikom, dajte im vedieť, že je pre nich pripravená SÚŤAŽ pre najlepšie kecajúceho Soboťana. Skús sa postaviť k mikrofónu a ukázať, čo v tebe drieme. Priprav si krátky výstup a predveď sa. Čaká ťa cena pre pravého gangstra či gangsterku, ktorá sa neodmieta. 🙂 Prihlás seba, alebo známeho na swing.mafia@ redantstyle.com, alebo priamo na mieste.
Čo je stand-up a čo pre teba znamená?

Stand-up je najčírejšia forma humoru, akú poznám. Nie je treba kulisy, ani parťáka do scénky, stačí mať papuľu a chuť baviť publikum. Je to vtipný a dôvtipný monológ, ktorý má toľko podôb, koľko je stand-upistov.

Čo ťa podnietilo k tomu, aby si so stand-upom začal?

Začal som preto, lebo sa mi to páčilo a zdalo sa mi to ľahké. Potom som zistil, že je to ťažké a tak ma to naštvalo, že som s tým neprestal, kým to nebude ľahké.

Máš v stand-up comedy nejaký vzor? Kto podľa teba vyniká na slovenskej scéne?

Páčia sa mi stand-upy, ktoré nielen bavia, ale aj niečo povedia. Veľmi uznávam pozíciu klauna, ktorý si môže dovoliť povedať nehorázne priamočiaru, nepohodlnú pravdu, lebo je podaná smiešne. Toto dokáže Dylan Moran, Tim Minchin, Ricky Gervais, Eddie Izzard alebo Louis CK. Hodinový špeciál Dylana Morana Like, Totally bol vôbec prvý stand-up, ktorý som videl. (Ak nerátame Andera z Košíc, ale vtedy sa tak tomu ešte nehovorilo.)

Ako vyzerali začiatky stand-upu na Slovensku? V čom je to dnes iné?

Prvá scéna, ktorá s plným vedomím robila stand-up, bola Expanzia v Scherzi. To som nezažil, ja som k slovenskému stand-upu prišiel cez šou Jana Gorduliča Silné reči. Tamojší humor sa mi zdal vulgárny a na prvú. Preto sme zakladali Pančlajn v KC Dunaji, kam začali chodiť diváci vnímavejší na intelektuálnejší humor. Potom vznikli ešte Temné kecy s ešte ukrutnejším humorom a publikom pripraveným na čokoľvek. Tým pádom sa stand-upisti mali šancu prezentovať s tým istým materiálom pred rôznym publikom. To im veľmi pomohlo, lebo zistili, čo im naozaj funguje a čo treba doladiť.

samo trnkaStand-up komici si môžu dovoliť byť otvorenejší, než napríklad zabávači v televíznych reláciách. Ako reaguje slovenské publikum na kontroverzný humor?

Na moje obrovské prekvapenie, výborne. Mám jeden materiál silne kritický k náboženstvám a ešte po mne nikto krígel nehodil. Dovolil som si ešte väčšiu trúfalosť – robiť si prču z ochrancov psíkov a mačičiek. Tam som už počul popri smiechu aj protesty. Ale aj bučanie publika je odmena, keď sa ozve „podľa plánu“.

Je nejaká téma, alebo typ humoru, ktorým sa radšej vyhýbaš?

Nerobím si prču z Rómov. Nežijem v kontakte s nimi, nemám žiadne autentické zážitky, verejný diskurz nezaťažujú žiadnymi somarinami, nemám teda dôvod a nárok si z nich uťahovať.

Okrem Pančlajnu existuje v Bratislave viacero stand-up comedy scén. Je stand-upová kultúra rozvinutá aj v ostatných mestách Slovenska? Ak áno, líši sa napríklad typom humoru?

Jediné mesto mimo Bratislavy, ktoré má svoju stand-upovú scénu, je Trnava. Zbieha sa tam veľmi sľubná skupina, ktorej by prospelo prevetrať sa aj pred iným publikom. V budúcej sezóne na tom hodlám popracovať na Pančlajne.

Chodia niektorí ľudia na stad-up vyslovene rušiť vystúpenie a „navážať" sa do komikov? Ak áno, vrátiš im to vtipmi na ich účet, alebo ich radšej ignoruješ? V angličtine sú títo ľudia označovaní ako heckler-i. Máme pre nich nejaké označenie v slovenčine? Teda okrem rôznych expresívnych výrazov... 🙂

To som nezažil. Dúfam, že až to príde k nám, budem už na javisku natoľko suverénny, že ma to bude baviť.

Súhlasíš s názorom, že kvalitný humor sa na Slovensku presúva z televízie práve do prostredia stand-up comedy? Je televízia v tejto dobe pre stand-up komikov stále atraktívne médium?

Nesúhlasím. V televízii robila dlhé roky humor rovnaká skupina ľudí a televízie boli zosrané dať šancu niekomu inému. Pomaly to povoľuje a už aj v televízii sa začínajú objavovať hviezdy stand-upu. Televízia je pre stand-upistov rozhodne veľmi atraktívna. Nedá sa vyliezť pred ľudí bez toho, aby bol človek narcis a televízia má stále najväčšie publikum.

Ako vidíš budúcnosť stand-upu na Slovensku? Myslíš, že raz budú stand-upisti vypredávať veľké sály a chodiť na turné ako hudobníci?

Hlad Slovenska po novom humore je mimoriadne mocný. Stand-up je nový a k tomu mimoriadne lacný. Turné je otázka času. Keď sa to podarilo Anderovi z Košíc so starými vtipmi, mohlo by sa to podariť aj nám s našimi vlastnými.

Samovi Trnkovi ďakujeme za rozhovor a zároveň vás všetkých pozývame na jeho vystúpenie, ktoré sa uskutoční v rámci akcie Red Ant SWING MAFIA. Okrem Sama Trnku sa na podujatí predstavia aj ďalší skvelí slovenskí stand-up komici ako Gabo Žifčák, Matej Adamy a Dano Čistý. Tešíme sa na vás 7. mája v bare Dekáč v Rimavskej Sobote 🙂

swing mafia stand up

Zdroj: PR článok
Rimava.sk je mediálnym partnerom podujatia


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross