No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na portrétnych kresbách sa snaží zachytiť emóciu. Výstavu Šarloty Bottovej si v týchto dňoch môžete pozrieť v knižnici

19. januára 2022 | |  | 
Pozvánka v Knižnici M. Hrebendu a fotografia z archívu Š. Bottovej.

RIMAVSKÁ SOBOTA/HNÚŠŤA - Umenie nikdy neštudovala a kresliť sa naučila sama. Tvrdým tréningom sa dopracovala až na výstavy, kde jej portréty žnú úspech. Tvorbu Šarloty Bottovej z Hnúšte si môžete od 17. januára do 22. februára pozrieť aj v Knižnici Mateja Hrebendu v Rimavskej Sobote.

Ako sama tvrdí, je dôležité pracovať sám na sebe a neustále sa zlepšovať. Aj keď na jej práci vidieť výrazný posun a kedysi nevedela, aké ceruzky by mala používať, Šarlota nezaháľa a kresleniu venuje všetok voľný čas.

Článok pokračuje pod reklamou


Výstava, ktorú v týchto dňoch môžete navštíviť v rimavskosobotskej knižnici, je Šarlotina už ôsma v poradí. Pozrieť si môžete výber štyridsiatich portrétov známych osobností a kreslených postavičiek z jej tvorby.

Prečítajte si tiež: Kresbu nikdy neštudovala, napriek tomu jej portréty visia na výstavách. Talent nie je všetko, hovorí Šarlota Bottová

Na otázku, či vedela spočítať všetok strávený čas pri kreslení týchto konkrétnych portrétov, nám odpovedala nasledovne. „Spočítať čas neviem. Ak mám byť úprimná, každý portrét je iný a záleží aj na veľkosti. Venujem sa tvorbe portrétov, pretože sú mojou srdcovkou,“ dodala.

Na svojich výkresoch sa snaží zachytiť emócie a jej cieľom je kresliť tak, aby jej portréty boli nerozoznateľné od fotky. Na výstave je možné vidieť okrem čiernobielych nákresov aj niekoľko farebných, ktoré tak isto pochádzajú z jej dielne.

„Na desiatich farebných obrazoch sú známe osobnosti, ktoré už nie sú medzi nami. Na to som sa chcela zamerať v tejto téme,“ povedala a dodala, že medzi týmito portrétmi je možné nájsť také, ktoré tvorila grafitovými ceruzkami, na ktorých sama vidí posun v jej tvorbe.

Článok pokračuje pod reklamou


Výstava v Knižnici Mateja Hrebendu je prístupná verejnosti do soboty 22. februára a pri jej návšteve sa môžete zapísať do kroniky hostí. Knižnica je od dnešného dňa opäť otvorená v režime základ.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross