No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Šaty s príbehmi lásky zozbierala Jana Mládek Rajniaková, vidieť ich môžete na výstave v Gemersko-malohontskom múzeu

12. mája 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA - Ako vyzerali nevesty v 20. až 90. rokoch minulého storočia? V ich očiach bolo možno vidieť lásku k nastávajúcemu, alebo aj nešťastie, že pred nimi nestojí niekto iný, ako tomu niekedy býva aj dnes. To, čo sa však v porovnaní so súčasnosťou dozaista zmenilo, sú módne trendy. Aj keď musíme povedať, že niektoré prvky sa stále do módy vracajú.

V Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote si aktuálne môžete pozrieť výstavu Príbeh nevesty, ktorá mapuje vývin svadobnej módy 20. až 90. rokov 20. storočia. Nie sú pritom vystavené len samotné svadobné šaty, ale aj príbehy ich majiteliek.

Článok pokračuje pod reklamou


Na výstave môžete spolu vidieť 20 šiat zo 150-kusovej zbierky Jany Mládek Rajniakovej. "Návštevníci tu dokonca nájdu aj dva svadobné páry. Časť z vystavených šiat pochádza z nášho regiónu a blízkeho okolia - napríklad z Orávky či neďalekej Tornale," povedala pre Rimava.sk Martina Oštrom Mareková, lektorka z GMM. Svojho zástupcu má na výstave aj Novohrad.

"Úvod výstavy je venovaný najstarším šatám, ktoré má Janka v zbierke. Sú z roku 1928 a sú inšpirované tradičným ľudovým odevom podtatranskej obce Štrba, kde sa nosili dlhé plisované sukne," vysvetlila ďalej.

Ku každým vystaveným šatám patrí príbeh ženy, ktorá si dané šaty pred oltár obliekla, alebo sa v nich len mala vydať. "K najstarším šatám na výstave sa viaže príbeh o neveste, ktorá si ich dala ušiť, lebo sa v nich chcela vydať za svoju lásku. Bol to chlapec židovského pôvodu. Ona bola kresťanka, preto do úvahy takáto svadba vôbec neprichádzala. Rodičia svadbu zakázali, nevesta šaty odložila a zabudla na ne. Nikdy sa ani nevydala," prerozprávala príbeh Martina Oštrom Mareková. "Šaty sa pred oltár dostali až v roku 1953, keď sa v nich vydávala jej neter," dodala.

Článok pokračuje pod reklamou


Na výstave môžete tiež vidieť šaty, ktoré sú inšpirované kolekciou módneho návrhára Diora z 50. rokov. "Máme tu aj svadobné šaty, ktoré mala na sebe manželka olympijského reprezentanta v hádzanej Vincenta Lafka. Ich svadba sa konala v piatok, a to len preto, lebo on v sobotu musel ísť na kvalifikačný zápas. Šaty sú z roku 1971 a vtedy získali česko-slovenskí hádzanári striebornú medailu na olympiáde," prezradila ďalej Martina Oštrom Mareková.

Na výstave nájdete aj šaty, v ktorým sa nikdy žiadna nevesta nevydávala - akoby náročky utekali spred oltára. "Pochádzajú z Ameriky. Budúci ženích bol umelec a mal úplne inú predstavu o svadobných šatách. Neveste povedal, že v týchto sa vydávať nebude. Nevesta ich odkladala, lebo pochádzala z početnej rodiny. Stále mali nejakú potenciálnu nevestu, ktorá by sa v nich aj mohla vydať, no napríklad veľmi schudla. Vždy sa našiel nejaký dôvod," povedala.

Gemersko-malohontské múzeum aj tento rok pripravilo pre svojich návštevníkov podujatie Noc múzeí a galérií. V sobotu 14. mája 2022 sa uskutoční už jeho XVIII. ročník. Viac o podujatí si môžete prečítať na tomto odkaze.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross